· · Коментари: 0
ЈЕСЕН

ОКТОБАРСКИ ДЕТОКС организма: 4 ЧОРБЕ, 6 сокова и 7 ЗАЧИНА

Као што чистимо ормаре, избацујући непотребне ствари, истовремено правећи места за нове, тако би требало да приступимо и сопственом телу и да га, макар квартално, очистимо од нагомиланих отрова и припремимо за "упијање" нових, здравих састојака из исхране.

1601458787_Depositphotos_213954122_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

На преласку годишњих доба природно нам слаби имунитет, па би га требало ојачати детоксикацијом организма.

Јесен је годишње доба које нас припрема за најхладнији период у години, па управо у предстојећим месецима у којима опада лишће, морамо подићи свој имунитет, а то ћемо најлакше урадити кроз исхрану.

Прочитајте још: На ХАВАЈИМА младожењи поклањају БИЉКУ која расте и у СРБИЈИ, јер важи за супер-моћан АФРОДИЗИЈАК!

Зачини Фото: Депозит

Да бисмо смањили количину слузи која се накупља у организму, требало би да ограничимо унос шећера, брашна, млечних производа и алкохола. Такође, било би добро пити чај од очајнице односно мацине траве, који избацује вишак слузи, "отварајући" респираторне путеве.

Користите цимет, кари, ђумбир, жалфију...

Зачини који греју организам, попут цимета, карија, ђумбира, каранфилића, жалфије, мускатног орашчића и туцане суве паприке, такође оснажују респираторне органе, као и дигестивни тракт, па су добродошли у свакодневној исхрани.

Сокови Фото: Депозит
Супе греју организам, једите печурке.

Кад смо код загревања, супе су врло делотворне у детоксикацији организма, а у овом годишњем добу требало би их правити тако да поврће врло кратко кувате.

Прочитајте још: Време за за јесењу ВИТАМИНСКУ БОМБУ? СИР овог воћа обезбеђује ЧЕЛИЧНО ЗДРАВЉЕ

Можете да ставити све поврће по жељи, а обавезно додајте и коренасто, махунарке, бундеве, као и житарице по укусу. Смањите унос намирница животињског порекла, а протеине надокнађујте различитим врстама печурака.

И даље пијте доста воде и сокова...

Као и увек, важно је уносити довољне количине воде, али и сокова од јесењег воћа и поврћа. Пустите машти и чулима укуса на вољу, па комбинујте грожђе, јабуке, цвеклу, роткве, зелено лиснато поврће и, у мањој мери, цитрусе.

Прочитајте још: Директно напада ћелије у панкреасу: Да ли Ковид-19 може да изазове дијабетес типа 1 код деце?

Шта год да "смутите" нећете погрешити, а тело ће вам одмах бити захвално. Жедно ће упијати благодети састојака којима га дарујете.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.