· · Коментари: 0
МРШАВЉЕЊЕ

Савети ЗЛАТА вредни: Како изгубити тежину након 50. ГОДИНЕ

Можете остати јаки и весели не само са 50 или 60, већ чак и са 70 и 80!

1679006776_133741_shutterstock-1938672232_f.jpg
Фото: Shutterstock

Према прелиминарним проценама стручњака, до 2025. године око 70% становника наше планете имаће проблеме са прекомерном тежином. Прекомерна тежина је посебно опасна за људе зрелог и старијег узраста.

Прочитајте још: Савети који ће вам помоћи да имате миран и квалитетан сан

Зашто људи почињу да добијају на тежини након 50?

Ближе 50. години, људско тело почиње процес губитка мишићне масе, другим речима, саркопенија. Споља, то је готово неприметно, јер се смањење мишићног волумена дешава изузетно споро, "само" 1-3% годишње. Међутим, и ове вредности су сасвим довољне да особа има проблема са издржљивошћу до 55-60 година. И из године у годину ситуација ће се само погоршавати.

Губитак мишићне масе и повећање телесне тежине су природне промене које се дешавају у телу људи од 40-50 година, без обзира на пол. И код жена и код мушкараца, производња полних хормона се смањује, а мишићна маса се замењује мастима. Ови процеси су погоршани смањењем физичке активности.

Прочитајте још: Зашто дете не треба да носи јакну када је у АУТО-СЕДИШТУ? Многи греше, а може да буде опасно

Мало повећање је прихватљиво, али у одраслом добу тежина се мора држати под строгом контролом како би се спречила гојазност. Прекомерна телесна тежина повећава оптерећење срца, које почиње да се истроши, због чега врло брзо пропада.

Повећање телесне тежине и менопауза

Са падом нивоа естрогена који се јавља током менопаузе, женско тело почиње да акумулира вишак килограма. И ако се раније масноћа чешће таложила око бокова и на задњици, онда се након 45-50 година "преноси" на подручје струка.

Прочитајте још: Мистерија Стоунхенџа је КОНАЧНО РЕШЕНА - стручњаци успели да открију чему је служио (ФОТО)

Штавише, ово није безопасна поткожна маст, већ висцерална маст која је опасна по здравље, тј. унутрашње, што доводи до развоја срчаних обољења, можданог удара, дијабетеса, рака, остеоартритиса и депресије. Ова маст повећава ниво холестерола у крви, блокира производњу инсулина, који је одговоран за искоришћавање глукозе у телу. А вишак шећера, као што знате, поново се прерађује у маст.

Међутим, не треба очајавати. Научно је доказано да промена навика у исхрани и повећање физичке активности не само да ће вам помоћи да контролишете тежину, већ ће и одложити почетак старости за неколико година!

Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне

Ево неколико једноставних савета који ће вам помоћи да ускладите свој животни стил како бисте остали будни и активни годинама које долазе.

1. Једите полако

Смањите брзину хране. Журба у овој ствари није најбољи помоћник. Једите мирно, промишљено, уживајући у укусу хране. Боље је полако појести неколико кришки чоколаде, кушајући сваку ноту укуса, него безумно прогутати целу плочицу, али не јести стварно и поново почети да осећате глад након 30 минута.

2. Ограничите унос соли

Према студијама Светске здравствене организације, висок унос соли (више од 5 г дневно) и недовољан унос калијума (мање од 3,5 г дневно) повећавају крвни притисак и повећавају ризик од развоја кардиоваскуларних болести.

Прочитајте још: Сви знамо шта значи када вас СВРБИ ЛЕВИ ДЛАН, али да ли знате шта значи када засврбе други делови тела

3. Једите немасно месо и масну рибу

Не искључујте месо из менија. Две порције недељно су довољне. Дајте предност посним сортама - телетина, говедина, пилетина. Укључите 2-3 порције рибе (лосос, скуша, сардина) у своју недељну исхрану. Ово ће надокнадити недостатак калцијума (спречити остеопорозу), а такође и ублажити манифестације валунга. Поред тога, риба ће обезбедити телу омега-3 масне киселине, које помажу у смањењу ризика од стварања плака у судовима.

4. Једите више поврћа и воћа

Период живота, када потрошња енергије тела пада, треба рационално искористити за прилагођавање режима и квалитета исхране. Ако из исхране не избаците масну и пржену храну, не смањите количину брзих угљених хидрата и не смањите количину шећера, нећете моћи да контролишете дебљање. Да бисте повећали унос влакана, једите 5 порција (400 г) воћа и поврћа дневно.

Прочитајте још: Поклон који никако не смете да унесете у КУЋУ: Фенг шуи стручњаци саветују да га одмах баците или спалите

5. Смањите величину порција

Ако полазимо од чињенице да се особа не бави физичким радом и води неактиван начин живота, онда би у овом случају садржај калорија у дневној исхрани мушкарца од 50-70 година требао бити 10-15% мањи од садржаја калорија. за 30-50 година и бити 2000 кцал наспрам 2400. Слична ситуација и за жене. Уместо 2000 кцал у доби од 30-50 година - 1700 кцал у доби од 50 до 70 година.

Није потребно драстично смањити исхрану - у условима таквог стреса, тело ће, напротив, почети да акумулира масти. А ваш задатак је да одржите метаболизам на довољном нивоу и, ако је могуће, вратите тежину у нормалу. Подијелите уобичајену дневну порцију хране на пола, или барем смањите за трећину.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.