Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Да бисте смршали, морате више спавати! Ово су неочекивани начини ГУБИТКА ТЕЖИНЕ

Откривамо који фактори осим исхране утичу на ослобађање од накупљених масти

1676586792_shutterstock-dr-gojazni.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Свако ко је икада покушао да смрша зна златно правило: једите мање, а више се крећете. Међутим, поред дијета и физичке активности, постоји још неколико стања која утичу на процес ослобађања од вишка килограма.

Прочитајте још: Боље памћење уз помоћ малих трикова: Вежбајте мозак на једноставне начине

Хормони

Када говоримо о хормонима који утичу на појаву вишка килограма и мршављење, пре свега на памет падају грелин (хормон глади) и лептин (хормон засићења). Инсулин је хормон, који производи панкреас, инхибира сагоревање масти. Сходно томе, повишени нивои инсулина доприносе повећању телесне тежине.

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

Тироидни хормони, тироксин и тријодтиронин, појачавају оксидацију масти, активирају разградњу холестерола и подстичу губитак тежине. Што је нижи ниво хормона, већи је ризик од дебљања. Кортизол, чувени "хормон стреса", са његовим повећањем, ниво глукозе, холестерола у крви се повећава. И, нажалост, тежина. Дакле, има истине у притужби „због стреса се гојимо као луди“ иако је, наравно, све у телу много компликованије, а на то утиче и много других фактора.

Недостатак сна је непријатељ струка

Ако спавате мало или слабо, онда ћете током дана, највероватније, бити гладни као вук, упозоравају лекари. Јер недостатак сна је један од главних непријатеља струка.  Недостатак сна је главни стресор. Он изазива хиперсекрецију, односно производњу кортизола буквално ван скале. Услед једне ноћи без сна, ниво овог хормона може да се повећа за 2 пута. А повећани кортизол, као што се сећамо, повећава масну масу.

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

Са недостатком сна, ниво инсулина скаче. И ово је такође фактор који повећава склоност ка добијању на тежини. Недовољно трајање сна смањује ниво лептина (хормона ситости) и повећава ниво грелина (хормона глади).

Микроби

Једна од главних страсти научника је изучавање милијарди бактерија које насељавају људско тело. Већина њих живи у цревима. Већ је доказано да наши микроби имају веома озбиљан утицај на развој многих болести. А такође и на расположење, емоције особе. И, наравно, телесна тежина.

Што је мања разноликост цревне микробиоте, то је већа акумулација масти код човека. И обрнуто: најбогатији "распон" бактерија се примећује код највитких. Шта учинити са овим знањем? На срећу, истраживачи већ имају трагове за свакодневни живот.

Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне

Једите више хране богате влакнима: воће, поврће, махунарке. Доказано је да њихова потрошња повећава микробну разноликост у цревима. И – живјели! - промовише губитак тежине. Студије су показале да се обим струка и масна маса смањују употребом пробиотика. Од производа, њима су најбогатији кисело млеко и кисели купус. Ограничите брзу храну. Према научним подацима, таква храна доводи до осиромашења микрофлоре. Корисни микроби умиру, а њихови противници јачају.

Мање сунца - више масних наслага

Недостатак сунчеве светлости не само да штети расположењу. Али то такође спречава губитак тежине. Зашто?

Прво, када недостаје сунца, недостаје нам витамина Д. А његов недостатак, заузврат, научници повезују са повећањем склоности ка добијању вишка килограма (претпоставља се неколико различитих механизама). Друго, по сунчаном времену побољшава се производња хормона серотонина. Стабилизује расположење и смањује глад. А кад је на улици тмурно – разумете.

Дакле, радујемо се пролећу. А сада, у ретким, али сунчаним данима, покушајте да изађете напоље на неко време, саветују лекари.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas