Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ШТА ЈЕ ПРАВИЛО 80-20? Ако желите да смршате, мораћете да га научите, А ЕВО И ЗАШТО

Скоро па смо завршили са сезоном славских и новогодишњих трпеза, па сви полако планирамо дијете помоћу којих планирамо да се вратимо у форму и припремимо за летовање. Међутим, стручњаци упозоравају да једна ствар, коју свака модерна дијета подразумева, може многима да поквари планове и омете план скидања килограма.

1705414918_3689184_profimedia0335507471_ff.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

За неке људе, популарно названи “дан за варање” (цхеат даy) може да поремети расположење приликом држања дијете, јер тај дан имају осећај као да раде нешто погрешно па неретко осећају кривицу или срамоту. И зато стручњаци сматрају да је време да се манемо тог “све или ништа” размишљања.

- Понекад треба себи да дамо мало одушка. Морамо да признамо да смо људи и да не можемо савршено да поштујемо план дијете сваки дан, по цео дан. На почетку сваке дијете битно је да схватимо да ће бити падова и успона, и да је то све нормалан процес – објашњава Кристин Киркпатрик, нутрициониста из Клинике Кливленд.

Она саветује да уместо што у дијети уводимо један дан када себи дајемо одушка да једемо шта желимо, који популарно зовемо “дан за варање”, опробамо праћење правила 80-20.

Шта је правило 80-20?

Ово правило подразумева да 80 одсто времена једемо храну богату храњивим материјама, а преосталих 20 одсто оно што нам душа жели. Осим тога, требало би да престанемо да делимо храну на добру и лошу, већ да је размишљамо о храњивим састојцима које нам свака врста хране пружа.

Стручњаци саветују да би требало да се клонимо дијета које стриктно ограничавају оно што једемо јер такав начин исхране није изводљив на дуже стазе.

- Када посматрамо шта је одрживо на дуже стазе и може да нам донесе успех, све се своди на прихватање личних, али и културолошких и религиозних преференци. Када се држимо размишљања да нешто не смемо да једемо јер нам то неће донети жељени резултат, не помажемо себи са усвајањем здраве навике јер то онда није природно за нас, а ни оно што бисмо волели – каже Киркпатрикова.

Пре сваке дијете неопходно је такође консултовати се са својим изабраним лекаром, али и нутриционистом, како би се утврило да ли је одабрани план исхране здрав и погодан баш за нас.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas