· · Komentari: 0
DOMAĆI KOLAČ

PRAVA STVAR: Štrudla s makom BEZ DIZANJA testa! (RECEPT)

Štrudle sa makom obogaćuju svaku trpezu.

1633695175_Depositphotos_64254477_XL.jpg
FOTO: Depozit

Osim što lepo izgledju na stolu, ukus domaće štrudle sa makom je neprevaziđen. Budući da je reč o jednom od klasičnih kolača, koji najbolje prave vojvođanske domaćice, najbolje je da se držimo oprobanih recepata. Ovaj starinski recept će vam se sigurno dopasti.

Pročitajte još: ZA DORUČAK I UŽINU: Pita sa sirom na malo drugačiji način (RECEPT/VIDEO)

Recept za štrudlu sa makom

Sastojci

Fil:

  • 400 g mlevenog maka
  • 150 g šećera
  • 50 g griza
  • 300 ml mleka

Testo:

  • 200 ml mleka
  • 1 kašika šećera
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 jaje (plus jedno belance)
  • 125 g maslaca
  • 2 kašike šećera
  • 500 g mekog brašna (plus za premesiti žumance i 1 kašičica mleka za premazivanje)

Priprema

Zagrejete mleko za kvasac i odmah potom stavite mleko za fil. U toplo mleko staviti šećer i kvasac i ostaviti da odradi.

Pomešati mak, šećer i griz pa zaliti kipućim mlekom, izmešati i ostaviti da se hladi. Povremeno promešati kako bi se brže hladio. U posudu staviti brašno, dodati maslac i jaje i belance,  pa naliti nadošao kvasac. Prvo mešati varjačom pa posle mesiti rukom. Testo dobro istiskati kako bi se maslac lepo ugradio.

Na kraju dodati malo brašna, koliko stane u prste pa testo premesiti. Posuti malo brašna po stolu pa opet premesiti. Za to vreme se nadev hladi.

Ukoliko je još uvek vruć pokriti testo kesom i sačekati. Ako je nadev mlak ili topao možete odmah da radite. 

Podeliti testo na dva dela. U pleh staviti papir za pečenje sa napravljenom pregradom između dve štrudle, kako se ne bi zalepile. Razvući na širinu pleha testo, pa tek onda u dužinu. Dužina je veća od širine.

Pročitajte još: Najukusnije SLATKO OD DUNJA: Proveren RECEPT sa kojim nema greške! (VIDEO)

Naneti pola mere maka pa prebaciti prvo donju stranu, pa levu, a onda i desnu po 1 – 2 cm sa strane.

Nastaviti uvijanje na uobičajen način. Podvući obe ruke pod štrudlu i prebaciti je u pleh.

Isto ponoviti i sa drugim testom. Umutiti žumance sa mlekom i premazati štrudle. Malo ih viljuškom izbušiti.

Zagrejati rernu na 180 stepeni pa staviti da se peku. Peći 40 minuta, posle 20 staviti papir za pečenje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.