Пире од тиквица и кромпира је лаган и кремаст прилог који освежава сваки летњи оброк.
Састојци:
- 2 веће тиквице
- 3 средња кромпира
- 2 чена белог лука
- 1 кашика маслиновог уља (или путера)
- Со по укусу
- Свеже млевени бибер
- 2–3 кашике млека или павлаке (по жељи)
- Свеж першун за послужење
Припрема:
Кад тиквице преплаве пијаце, а кромпир чека да се искористи – овај пире спаја све што лето тражи: лакоћу, кремасту текстуру и освежавајућ укус. Идеалан је уз гриловано месо, печену рибу, или једноставно само уз салату.
Огулите кромпир, оперите тиквице (не морате их гулити ако су младе). Исеците све на крупније комаде. Ставите кромпир и тиквице да се кувају у благо посољеној води, заједно са белим луком. Кувајте док не омекшају (око 15–20 минута). Оцедите вишак воде, додајте маслиново уље или путер, посолите и побиберите по укусу. Изгњечите виљушком или изблендирајте штапним миксером, по жељи додајте млеко или павлаку да буде кремастије. По врху поспите сецкани першун и послужите топло или млако.
(Ствар укуса)