Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

РЕЦЕПТ ЗА СЕЉАЧКУ ОБЛАНДУ: Направите преукусну традиционалну посластицу од само 4 састојка

Једноставно, укусно и издашно!

1754047848_shutterstock_1723145965.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Стара, сељачка обланда – најбоља и најукуснија је на свету, а прави се од само четири састојка!

Једноставни колачи често су они који освајају срца, а ове обланде су прави пример – њиховом укусу је немогуће одолети!

У прошлости, домаћице су бирале рецепте за које нису морале да купују посебне састојке, већ су их налазиле у својој кухињи. Међу таквим посластицама издвајају се традиционалне обланде, које су некада биле незаобилазни део недељних ручкова, преноси еспресо.цо.рс.

Спој једноставних састојака – млека, шећера и маргарина – претварао се у густ, богат фил који је савршено употпуњавао танке листове обланде. Тај мирис и укус често су били разлог због којег су сви с нестрпљењем чекали да ручак заврши и да се послужи десерт.

Ако желите да оживите успомене и уживате у укусу детињства, направите сељачке обланде према овом рецепту. Једноставан, а неодољив колач који ће вас вратити у нека безбрижна времена.

Обланда - састојци:

– 1 паковање већих обланди
– 1 л млека
– 1 кг шећера
– 250 гр маргарина или маслаца

У ову смесу се по жељи могу додати и други састојци попут сецканих ораха, сувог грожђа или желе бомбона, али је многима најлепши управо једноставан, онакакав каквог су правиле наше баке и мајке.

Обланда - припрема:

Од млека и шећера скувати фил. Потребно је да се дуго кува на тихој ватри уз мешање да не би загорело. Фил је готов када је маса густа и добије златасто-браон боју. Она у њу додамо маргарин или маслац и кувамо док се не растопи. По жељи се може додати и суво грожђе и други састојци.

Обланде филујемо кору по кору врућим филом. Равна кора обланде је доња и филом премазујемо неравну површину обланде. Кад стављамо следећу кору обланде треба је добро притискати длановима по целој површини и тек тада наставити са филовањем.

Обланду умотајте у влажну крпу и притисните нечим тешким. Најбоље је да их направите дан раније како би довољно попустила до тренутка када желите да је једете.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas