Једноставно, укусно и издашно!
Стара, сељачка обланда – најбоља и најукуснија је на свету, а прави се од само четири састојка!
Једноставни колачи често су они који освајају срца, а ове обланде су прави пример – њиховом укусу је немогуће одолети!
У прошлости, домаћице су бирале рецепте за које нису морале да купују посебне састојке, већ су их налазиле у својој кухињи. Међу таквим посластицама издвајају се традиционалне обланде, које су некада биле незаобилазни део недељних ручкова, преноси еспресо.цо.рс.
Спој једноставних састојака – млека, шећера и маргарина – претварао се у густ, богат фил који је савршено употпуњавао танке листове обланде. Тај мирис и укус често су били разлог због којег су сви с нестрпљењем чекали да ручак заврши и да се послужи десерт.
Ако желите да оживите успомене и уживате у укусу детињства, направите сељачке обланде према овом рецепту. Једноставан, а неодољив колач који ће вас вратити у нека безбрижна времена.
Обланда - састојци:
– 1 паковање већих обланди
– 1 л млека
– 1 кг шећера
– 250 гр маргарина или маслаца
У ову смесу се по жељи могу додати и други састојци попут сецканих ораха, сувог грожђа или желе бомбона, али је многима најлепши управо једноставан, онакакав каквог су правиле наше баке и мајке.
Обланда - припрема:
Од млека и шећера скувати фил. Потребно је да се дуго кува на тихој ватри уз мешање да не би загорело. Фил је готов када је маса густа и добије златасто-браон боју. Она у њу додамо маргарин или маслац и кувамо док се не растопи. По жељи се може додати и суво грожђе и други састојци.
Обланде филујемо кору по кору врућим филом. Равна кора обланде је доња и филом премазујемо неравну површину обланде. Кад стављамо следећу кору обланде треба је добро притискати длановима по целој површини и тек тада наставити са филовањем.
Обланду умотајте у влажну крпу и притисните нечим тешким. Најбоље је да их направите дан раније како би довољно попустила до тренутка када желите да је једете.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ