Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Рецепт за СТАРИНСКИ МАКЕДОНСКИ ајвар: Спрема се брзо и лако, а укус ће вас одушевити

Испробајте ајвар из Македоније, који важи за најукуснији намаз

1662380547_Foto-Profimedia.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Македонски ајвар важи за најукуснији и најсочнији намаз. Све што треба да радите је да са пажњом пратите смернице које смо за вас припремили:

Састојци за ајвар:

10 кг црвене паприке;
3 велика плава патлиџана;
5 дцл уља;
со по жељи;
1 велика кашика шећера.

Припрема:

Паприку испеците на рингли смедеревца или је испеците у рерни, одмах након печења је стављајте у пластичне врећице на пар минута како би омекшала што ће олакшати скидање коре. Кад се мало охлади сваку паприку огулите и очистите од семенки, па их сложите у велики оцеџивач или мрежасту врећу коју ћете закачити да бисе паприке оцедиле (потребно је најмање 3 сата за цеђење).

Патлиџане пеците исто као паприке, потом их исто као паприке задржите кратко у врећици и потом огулите, те оставите да се цеде.

Оцеђене паприке и патлиџан самељите на ручном апарату за млевење меса, те све пребаците у велики лонац и ставите на лагану ватру.

Прочитајте још: Сјајна идеја за доручак: Направите мекане и хрскаве хлеб кифле по рецепту бака Јеле (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Током кувања смесу непрестано мешајте, а уље постепено доливајте по 1 дцл сваких 20 минута, мешајте непрестано јер уље не сме избити на површину. Начин на који је најлакше проверити да ли је ајвар готов је прелаз дрвеном кашиком по дну лонца након чега се треба створити пут од кашике, тј. морете да видите дно шерпе.

Со и шећер додајте при самом крају, тј. задњих 20 минута кувања.

У међувремену док се ајвар кува, потребно је да припремите тегле. Чисте тегле загрејте у рерни на 50 степени и у њих сипајте ајвар док је још топао. На врх сваке напуњене тегле ставите мало уља и затворите поклопцем, те оставите у кутију и прекријте са столњаком.Оставите их прекривене да се постепено хладе 24 сата, те их потом оставите на хладно и мрачно место.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas