Ово је веома укусно јело, које турци радо једу као лагани ручак, део меза или прилог печеном месу или риби
Служи се на собној температури или хладан, а сервира се са мало сока од лимуна преко и першуном, а тајни састојак је парадајз.
Турски пасуљ - састојци:
500г шареног пасуља
3 шаргарепе
2 главице црног лука
1 зелена паприка
4 чена белог лука
парадајз опционо, по укусу
3 кашике маслиновог уља
пола кашичице шећера
1 шоља топле воде
шака першуна
со и бибер
свеж лимун
Турски пасуљ - припрема:
Потопите пасуљ у води вече пре припреме. Ујутру процедите пасуљ и кувајте га док не омекша. У великој шерпи загрејте маслиново уље и додајте исецкану шаргарепу. Оставите да се динста неколико минута, а потом додајте лук и паприку. Крчкајте све заједно око пет минута. Додајте парадајз, бели лук и шољу топле воде. Зачините по укусу. Након што пасуљ прокључа, оставите да се кува још десетак минута. Сада овој смеси са поврћем додајте скуван пасуљ. покријте шерпу поклопцем али напола и оставите овај сецијалитет да се крчка око пола сата. Пријатно!
(Крстарица)