Међу најпопуларнијим врстама зимнице налази се управо зимница од парадајза, која је омиљена у многим домаћинствима због своје свестраности и богатог укуса.
Парадајз, као основни састојак, у комбинацији са зачинима и аромама, даје префињен и укусан производ који се може користити у припреми разних јела од супа, сосева, до салата и куваних јела. Припрема зимнице од парадајза није само начин да уживамо у плодовима овог поврћа током целе године, већ и прилика да сачувамо све хранљиве материје које су присутне у свежем парадајзу.
Било да се одлучимо за пастеризацију или конзервирање у теглицама, домаћа зимница од парадајза доноси топлину, укус и мирис у сваки кутак вашег дома.
Зимница од зеленог парадајза може да се чува до годину дана, а након отварања је ставите на хладно место.
Састојци:
6 љутих паприка, преполовљених по дужини
4 ловорова листа
60 г семена коријандера
60 г семена кима
2 штапиц́а цимета
2 кашичице целих каранфилиц́а
2 кашичице ренданог мускатног ораха
4 кашике црног бибера у зрну
10 ченова белог лука
1,5 л јабуковог сирц́ета
120 г меда
4 кашике соли
2 кг зеленог парадајза
Припрема:
За зимницу прво направите расол. У великој шерпи помешајте љуту паприку, ловоров лист, семенке коријандера и кима, штапиц́е цимета, каранфилиц́, мускатни орах, бибер у зрну, бели лук, сирц́е, мед, со и 240 мл воде. Оставите да проикључа, па кувајте 3 минута. Мало охладити. Извадите љуту паприку и ловоров лист шупљикавом кашиком.
Исеците парадајз на кришке, па стерилисане тегле напуните парадајзом и са мало љуте паприке и ловоровог листа. Напуните и затворите. Прелијте топлу течност за кисељење преко парадајза у свакој тегли, али оставите око 1 цм простора при врху. Гурните чисту гумену лопатицу око унутрашњости сваке тегле да бисте уклонили мехуриц́е ваздуха. Обришите рубове чистом кропом, а затим поставите стерилизоване поклопце на врх. Затворите поклопце, пазец́и да их не затегнете превише.
Вратите лонац са водом да кључа, и убаците тегле, тако да вода покрије само дно тегле. Покријте и кувајте 15 до 20 минута. Искључите ватру, откријте и оставите у води 10 минута. Извадите и оставите да се охлади. Пребаците тегле на крпу. Оставите да одстоје најмање 12 сати.
(Информер)
БОНУС ВИДЕО: