Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
здраво

Како се правилно конзумира БЕЛИ ЛУК? Искористите сва његова својства

Како бисте на најбољи начин искористили благотворно деловање белог лука, требало би да га често и правилно конзумирате.

1606483822_Depositphotos_94237294_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Бели лук је једна од најмоћнијих биљака на свету, а због својих снажних лековитих својстава у у употреби је већ хиљаду година. У народу је познат као природни антибиотик, а да је  заиста лековит, потврђују и стручњаци.

У белом луку се налази готово стотину активних хемијских материја, а међу њима и неколико антиоксиданса – материја који смањују трошење и оптерећеност.

Прочитајте још: НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ: Да ли месо сме двапут да се замрзава?

Још није сасвим јасно како сви саставни делови белог лука делују у телу, али заиста делује као антибиотик, средство за одчепљивање дисајних путева, антиканцерогено и противупално, сузбија гљивице и поједине вирусе, каже нутрициониста Матеја Мрмић.

Бели лук своја лековита својства може захвалити моћном споју алицину, којим се та биљка брани од напада бактерија и гљивица.

Најбоље га је конзумирати у сировом стању.

Како бисте на најбољи начин искористили благотворно деловање белог лука, требало би да га често и правилно конзумирате.

Фото: Депосит

  • Пре конзумације обавезно га згњечите како бисте подтакли ензимску реакцију у којој настаје алицин.
  • Сваки дан треба да поједете најмање три чешња белог лука.

Прочитајте још: Правила за ДОРУЧАК: Како да дан започнете на најбољи начин

  • Ако га термички обрађујете, нека то буде кратко – не више од 10 минута.
  • Многи избегавају да једу бели лук због његовог снажног мириса. Важно је знати да је он поседица материја које садрже сумпор и које му дају лековита својства.
  • Проблем непријатног задаха након конзумације белог лука можете решити жвакањем першуновог  лишћа, зрна кафе или коморача.
  • Испробајте и природни антибиотик на бази белог лука против којег ниједна прехлада нема шансе, а затим проверите још 5 здравствених проблема које ће чешњак излечити.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas