Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КУЛИНАРСКЕ ТАЈНЕ

Након овог трика, ПИРИНАЧ више неће бити намирница која ГОЈИ: Током кувања додајте му ОВАЈ састојак, и смањите му калорије

Овај кулинарски трик олакшаће вам припреме јела која укључују пиринач.

1635929025_basmati-rice-ge43522821_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Неко воли да га једе као прилог јелима, неко као десерт, а неко и као главно јело.

Ипак, чињеница да 100 грама куваног пиринча садржи око 130 калорија, као и 28 грама угљених хидрата звучи забрињавајуће за оне који желе да задрже добру линију.

Међутим, спроведено је занимљиво истраживање, и закључено је да се пиринчу могу смањити калорије.

Прочитајте још: Ако га чувате поред ОВОГ воћа, брже ће сатрулити: Како се правилно одлаже КРОМПИР?

Научници с Факултета хемијских наука на Шри Ланки, где је пиринач обавезан на трпези свакодневно, дошли су до начина како калорије пиринча смање за чак 60%.

За припрему ће вам бити потребно мало више времена него што сте навикли, али стрпљење се на крају исплати. 

У проврелу воду у којој се кува пиринач додајте једну кашичицу кокосовог уља. Када се пиринач скува, треба да одстоји у фрижидеру најмање 12 сати јер на тај начин скроб у пиринчу постаје десет пута отпорнији, а тиме се мање калорија из њега апсорбује.

"Хлађење је важно јер амилоза, топљив део скроба, оставља грануле током желатинизације. Хлађење од 12 сати ће довести до стварања веза водоника између амилозних молекула изван зрна пиринча, што га претвара у отпорни скроб", објаснио је Судар А. Џејмс, вођа овог истраживања.

Овај трик делује на чак 38 врста пиринча, тако да ћете моћи уживати у свим јелима која укључују пиринач.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas