Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
решења

4 вежбе које можете да радите док седите за компјутером: Смањите бол у врату и леђима

Сада, када многи од нас раде од куће, често се дешава да изгубимо појам о времену седећи и да тек касније схватимо да нас боле леђа, ноге, или врат.

1611132437_Depositphotos_209581806_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Типично решење је, наравно, да што чешће устајемо да се мало размрдамо, идемо у шетњу, радимо разне вежбе и уопште будемо физички активни, али то није увек лак изводљиво.

Прочитајте још: Потребан је само 21 минут: Ове суботе радимо ХИТ ТРЕНИНГ са тренером Маријом (ВИДЕО)

Шта онда можемо да урадимо? За почетак, треба се потрудити да нам положај током рада буде што правилнији. Да, знамо да је понекад занимљивије ставити лаптоп на кревет, подупрти леђа јастуком и радити док сте ушушкани испод покривача, али то није баш препоручљиво. Радна столица је боља опција и водите рачуна да буде постављена тако да су вам колена у приближно истом нивоу као кукови.

Радна столица би требало да буде благо нагнута уназад, тако да вам леђа нису под потпуно правим углом.а

Још један битан аспект је где вам се налази рачунар, односно екран у који гледате. Сва је прилика да вам поглед иде помало надоле, а то ствара додатну напетост у врату. Због тога су у последње време популарни тзв. стајаћи радни столови, али и монитори који су макар мало издигнути од површине стола. А када су у питању вежбе, постоје и оне које можете радити седећи, а и те како ће вам помоћи у смањивању болова.

Активација глутеуса

Након више сати седења није ни чудо што вас задњица боли, а тај бол може се пренети и на леђа. Пробајте да с времена на време стегнете наизменично леви и десни глутеус. То ће помало олакшати притисак на њих, а уједно их активирати без потребе за устајањем. Нема лакше вежбе од ове.

Прочитајте још: Како се ослободити бола у мишићима после вежбања? Три ефикасна решења која ће вам помоћи да се решите УПАЛЕ

Фото: Депосит

Повлачење рамена уназад

Учвршћивање стомака
Стомачни мишићи исто трпе од превише седења, а премало активације. Оно што можете учинити по том питању јесте да полако померате пупак уназад од каиша или појаса. Нема потребе да замишљате увлачење стомака да изгледате мршавије или задржавање даха, већ споро померање мишића.

Неизбежно је да после неког времена тело оде махинално унапред, што ствара препознатљиви погнути положај, изузетно лош по врат и леђа. Да бисте себе одвикли од тога, сетите се да рамена повучете лагано уназад и надоле, као да желите да их приближите задњим џеповима на панталонама. То ће вам побољшати држање и положај тела.

Стискање лоптица

Сећате се лоптица против стреса? Оне нису само украс на вашем столу, већ и корисно помагало за опуштање шака и прстију. Од коришћења тастатуре и миша по цео дан након дужег времена може се јавити синдром карпалног тунела, а то се може спречити уз помоћ ових лоптица. Било да је у питању нека гумена лоптица, или она за тенис или голф, барем неколико пута дневно је лагано стисните и потом провуците кроз шаке, са посебном пажњом на прстима и длановима.

Прочитајте још: Најважнија новогодишња одлука: ШЕТАЈТЕ, шетајте и растежите се на 4 начина

Вежба са пешкиром

За ову вежбу на столу ће вам бити потребан један пешкир за руке, или мања крпа. Поента је да се мало нагнете унапред, ухватите пешкир једном руком иза леђа, са лактом нагоре и потом покушате да ухватите његов доњи део другом руком. Ово истезање има за циљ да потпуно смањи потребу за пешкиром, већ да вас навикне да можете спојити шаке иза леђа по истом принципу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas