Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
пажња

Ако имате ове симптоме ДЕХИДРАТАЦИЈА може бити узорк: 10 знакова да нам недостаје воде!

Дехидратација је свакодневна појава, а нарочито у последње време, када се вода мења нездравим напицима пепуним шећера.

1608821777_Depositphotos_22037701_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Дехидратација представља једно од најтиших и најопаснијих стања. Према статистикама, око 25 одсто деце се свакодневно суочава са дехидратацијом. Због наших неквалитетних прехрамбених навика, вода се, нажалост, често замењује газираним напицима пуним шећера. Ипак, чак и уз конзумирање нездравих напитака, унос воде у тело још увек мора бити задовољен.

Наша тела су "дизајнирана" да раде само на 60 одсто воде. Ипак, студије примећују да ни деца ни одрасли не узимају потребан садржај воде у једном дану. Заузврат, недостатак воде у организму може бити лош на више начина. Наиме, дехидратација је често повезана са стањима као што су умор, проблеми са варењем, анксиозност и "замагљеност" мозга.

Прочитајте још: Уколико желите савршен дан, најбоље је да вам јутро почне овако

Умор и промене расположења
Вода је одговорна за пренос кисеоника преко тела, што директно утиче на ваше расположење. Када сте дехидрирали, ви сте више подложни емоционалним ескалацијама које често могу довести до тешког умора. Ово може бити директно повезано са неспособношћу тела да преноси кисеоник до виталних органа, и стога правилно функционише.Ако се игнорише, недостатак воде у организму може погоршати промене расположења и довести до депресије, анксиозности и конфузије.

Да бисте заиста разумели опасности од недовољног конзумирања воде током дана, издвајамо 10 нуспојава дехидратације.

Сува кожа, усне и очи

Тело реагује на чудне начине када нема воде. Због тога се дехидратација може приметити на начин на који ваше усне, очи и кожа изгледају. Ако имате сувоћу у овим подручјима, ваше тело вам може сигнализирати да повећате дневни унос воде.

Ретко мокрење: урин тамножуте или смеђе боје

Ако немате потребу да мокрите, то значи да ваше тело нема довољно воде да се укључи у процес. Уз то, можете приметити и тамнију жуту или смеђу боју урина, што је још један знак дехидратације. Промена боје мокраће је обично последица токсина који су се "заглавили" у телу.

Осим испуцалих усана и уморних очију, дехидратација може довести и до зачепљених пора и акни.

Бол у зглобовима и леђима

Структуре костију у телу чине око 80% воде. Ова вода помаже зглобовима и костима да остану подмазани и флексибилнији. Ако не пијете довољно воде током дана, можете патити од хроничног бола у зглобовима и костима, упале, па чак и оштећења бубрега и уринарног тракта.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Природом до превенције срчаних обољења: Чајеви који могу да помогну

Хипертензија

Повишени крвни притисак може бити директна последица дехидратације. Ово стање се дешава јер вам недостаје воде да би се крв разређивала, омогућавајући натријуму да формира плак у протоку крви.

Ако се игнорише, недостатак воде у организму може погоршати промене расположења и довести до депресије, анксиозности и конфузије.

Неоснована глад

Недостатак воде у организму може се манифестовати гладовањем, чак и након јела. Ово стање је изазвано самим телом и указује на потребу да се надокнади губитак воде кроз храну. Ако се изненада осећате гладно када не би требало, попијте чашу или две воде и то вам може вам помоћи да решите проблем.

Проблеми са варењем
Вода је задужена за праћење пробавног процеса у нашем организму. Ако не узимате довољно воде дневно, токсини у организму се враћају у крв и утичу на дигестивни тракт на негативан начин. Неке од нежељених ефеката дехидратације на дигестивни тракт су грчеви, болови у стомаку, и затвор.

Висок холестерол

Холестерол може бити велика потешкоћа за појединце на ивици дехидратације. Ако не пијете довољно воде током дана, телу недостаје течности за управљање и контролу нивоа холестерола.

Осип на кожи 

Прочитајте још: Навике због којих ИМУНИТЕТ може драстично да ослаби

Кожа је веома зависна од количине воде коју свакодневно пијете. Код дехидрираних појединаца, кожа се може лоше понашати и резултирати тешким осипима, сврабом и сувоћом. Уз то, дехидрирани појединци могу патити и од екцема, псоријазе, акни, и слично.

Хроничне главобоље

Дехидратација чини мозак збуњеним, што често може имати озбиљне последице на његово правилно функционисање. Поред тога, недостатак воде може се повезати са појавом јаких главобоља и мигрене, као и губитком фокуса, оријентације, па чак и разума!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas