· · Komentari: 0
pića

Prirodom do prevencije srčanih oboljenja: Čajevi koji mogu da pomognu

Prevencija je najbitnija kada je očuvanje zdravlja u pitanju.

1608719107_Depositphotos_133955188_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Da biste sačuvali srce, redovno uzimajte ovih pet napitaka:

Kafa

Izenandiće vas činjenica da kafa ima veću antioksidativnu vrednost nego kakao ili čaj. Umereno konzumiranje kafe smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Takođe, uticaće i na smanjenje upalnih procesa u organizmu. 

Pročitajte još: Probajte ČAROBNI PRAH koji je deset puta bolji od zelenog čaja

Voda
Dehidratacija može da podstakne veći broj rizičnih faktora za nastanak srčanih oboljenja, kao što je povećana viskoznost krvi. Kada je organizam dehidriran i nedostaje mu tečnosti, krv je gušća, što podstiče srce da troši više energije da bi teralo krv kroz telo. Preporučljivo konzumiranje vode na dnevnoj bazi je 8 čaša.

Istraživanje sprovedeno na 83.000 žena pokazalo je da žene koje konzumiraju 2 šoljice kafe dnevno imaju 20 posto manji rizik oboljevanja od moždanog udara u odnosu na one koje ne piju kafu. Ali svakako ne treba preterivati.

Dokazano je da konzumiranje crnog čaja smanjuje rizik od nastanka moždanog udara.

Crni čaj

Moćni antioksidanti u crnom čaju unapređuju zdravlje srca. Dokazano je da konzumiranje crnog čaja smanjuje rizik od nastanka moždanog udara, smanjuje nivo lošeg holesterola, poboljšava funkciju krvnih sudova, kao i dotok krvi u srčane arterije.

Pročitajte još: Imaju više GVOŽĐA od mesa, a jeftiniji su!

Zeleni čaj

Kao i crni, sadrži obilje antioksidanata koji čuvaju srce. Istraživanje iz 2004. godine pokazalo je da povećano konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od obolevanja koronarnih arterija. NJegova upotreba je povezana i sa smanjenim nivoom holesterola u krvi, uz niži rizik za nastanak krvnih ugrušaka i moždanog udara.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.