· · Коментари: 0
АНТИЕЈЏИНГ

Докторка ЈОРГА: ШАРЛАТАНИ вагом мере ВИТАМИНЕ и МИНЕРАЛЕ у организму! Ево шта је ИСТИНА

У разним приватним центрима за исхрану и лепоту тела најновија мода су ваге и разни други апарати који уз телесну тежину и количину масних наслага "мере" и ниво витамина и минерала!?

1603793602_vaga.png
Фото: Депозитфото

Иако се то промивише као најновији хит у антиејџ медицини, и "азбука" на основу које се касније прави план дијете, доктори специјализовани за исхрану, твде да је реч о - превари.

Прочитајте још: Ово су 3 бразилске брзе ВЕЖБЕ за ЗАТЕГНУТУ ЗАДЊИЦУ, а раде их ПОЗНАТЕ МАНЕКЕНКЕ (ВИДЕО)

Доктор Јагода Јорга, професор Медицинског факултета у пензији и супспецијалиста дијетотерапут, каже да је овакав приступ последица шарлатанства у нутриционизму, док др Ивана Шарац, научник у области исхране Института за медицинска истраживања, наводи да такво наводно мерење нивоа витамина и минерала помоћу ваге, није утемељено ни на једном званично објављеном научном доказу.

Прочитајте још: НИЈЕ теретана: Најефикасније се МРШАВИ овим активностима

- Утврђивање статуса минерала и витамина у телу јако је компликована и скупа процедура, и зато се рутински не користи - каже др Шарац. - Све методе којима се то ради, мање или више су компликоване, захтевају високу технологију и софистицирану апаратуру.

Ниво минерала и витамина не може да се одреди преко коже!

Ниво сваког минерала или витамина појединачно мери се заправо посебном методом. Утолико је јасније колико је неистинито да се ниво хранљивих материја у телу може одредити само преко коже.

Витамини и минерали Фото: Пиксабеј

- Узорак може бити крв, урин, коса, нокат или неки други део ткива или телесне течности, дакле зависно шта се испитује - каже др Шарац.

Прочитајте још: Трчите! Овај вид рекреације ВРАЋА МЕНТАЛНУ СНАГУ

Ниво витамина и минерала може да се процењује и индиректно на основу неког другог биолошког показатеља. На пример, преко функције ензима за чији рад су они неопходни, или на основу гомилања неких продуката у телу за чију су разградњу неопходни... Дакле, мерити ново ових супстанци само на основу контакта преко коже једноставно је немогуће.

Гвожђе
Један од минерала који су лако мерљиви у крви је гвожђе. Његов статус се обично обавезно испитује у лабораторији по упуту лекара.
Чак ни испитивање крви не даје праву слику!

- Чак ни испитивање гвожђа у крви не значи да смо дошли до правог податка о статусу гвожђа у организму, јер постоје депои овог минерала у телу, док нивои гвожђа у крви могу да осцилирају у току дана и не показују право стање резерви у организму - каже др Шарац.

Прочитајте још: ПОДМУКЛЕ су и УВЕК НАЂУ ПУТ до нашег стомака: ОВА ПИЋА имају СКРИВЕНЕ КАЛОРИЈЕ

Испитивање минерала и витамина из крви или неке друге телесне течности често може да буде и сувишно, јер тело шаље знаке када је реч о озбиљном недостатку неке хранљиве материје.

Шарлатани
Став доктора Јагоде Јорге је да су "чудотворне ваге", које мере и нивое витамина и минерала, ушле у употребу због шарлатанства које влада у разним саветовалиштима за исхрану и рекреацију.

Анемија се лако препознаје и без анализе Фото: Пиксабеј

Прочитајте још: Знамо да ЗЕЛЕНИ ЧАЈ помаже у МРШЉАВЉЕЊУ, а ЦРНИ?

- Клинички знаци анемије могу да буду видљиви и лако препознатљиви, али питање је да ли је анемија настала због недостака гвозђа, или неког другог минерала или витамина, или је настала као последица неког трећег обољења - каже др Шарац.

Анемија се лако препознаје и види на човеку, без теста!

Зато се лабораторијски и клинички подаци комбинују и са подацима о уносу минерала и витамина из хране или суплемената, па се тако добија потпунија процена. Зато је важно да се о евентуалном дефициту витамина и минерала пацијент искључиво саветује са лекаром.

Нутриционисти - да!
Осим лекара препоруке за исхрану здравих људи могу да дају и нутриционисти - дијететичари, али, само за здраве људе, а уз консултацију са лекаром и за оне који су хронично оболели.

Прочитајте још: ДИЈЕТА 80/20 - Ево зашто је звезде воле!

- Саветима за исхрану могу да се баве искључиво лекари, дијетотерапеути или гастроентеролози, а по потреби и још неки специјалисти - каже др Јорга.

Надилекари!

Сви други су сумњива категорија, а дозвољвају себи да шаљу људе на хормонална испитивања и друге лабораторије, да им прописују план исхране...

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.