· · Коментари: 0
ВИТКЕ

Која физичка активност сагорева највише калорија? Заборавите шетњу и купите рукавице за БОКС

Веровали или не, али аеробик сагорева мање калорија од пливања!

1614966977_Depositphotos_172208924_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Лепо време мами нас напоље, али и подсећа на то да ће ускоро пролеће, а за њим и лето, годишња доба у којима се најбоље види у каквој смо физичкој форми. С обзиром на то да сви, природно, желимо да будемо у најбољој, корисно је да знамо колико калорија можемо да потрошимо током одређене физичке активности, па да и то узмемо у обзир приликом одабира оне коју ћемо редовно практиковати.

Прочитајте још: Веровало се да Стаљин никада није пио лекове, целог живота тражио је једну БИЉКУ коју данас многи користе

На првом месту налази се бокс, којим се, у просеку, током једног сата интензивног тренинга, изгуби и до 800 калорија. За њим је, код нас мање популаран, сквош, којим се губи 50 калорија мање, а следи га “обичан” тенис са 700 калорија.

Бокс троши 800, сквош 750, а тенис и бицикл по 700 калорија.

Исти број калорија троши и вожња бицикла, којом ће жене, у просеку, за један сат сагорети око 700, а мушкарци 800 калорија. Уз то, током вожње вашег двоточкаша уживаћете у природи, истовремено прикупљајући преко потребан Д витамин. Вожња собног бицикла, умереним темпом, односно напором, уклониће око 500 калорија за 60 минута, док јачим темпом можете да сагорите и до 740 калорија.

Прочитајте још: Ових пет вежби треба да раде сви који седе испред компјутера, а нарочито они које боле колена

Мушкарци троше више калорија док вози бицикл од жена Фото: Депозит

Осим што ефикасно сагорева калорије, 700-800 за сат, пливање опушта тело и лако обликује мишиће, па је често на првом месту приликом избора спортова, код оба пола, а лептир стилом сагорећете највише - чак 770 калорија, јачајући рамена и леђа, пре свега.

Прочитајте још: Устанете и крцну зглобови? Почните са овим лаким вежбама док не буде касно

Пливање боље од аеробика
Мада делује као да се њиме сагорева невероватно много калорија, аеробик, и то онај интензивнији, у најбољем случају “однеће” за један сат само њих 500, док ћете аквабиком, за исто време, изгубити 280.

Свакако мање опуштајуће, али зато динамичније и одлично за кардиоваскуларни систем је прескакање конопца, којим ће мушкарци током сата изгубити око 850, а жене 100 калорија мање.

Трчање троши 500 калорија, а шетња и аквабик само 200!

Брзо трчање, од 13 км на сат, “однеће” вам 710 калорија, ако смањите брзину на 8 км на час смањићете и сагоревање на 500 калорија, док се трчањем уз и низ степенице “топи” око 550 калорија по сату. Пешачењем, у виду планинарења, по мањим успонима, изгубићете 560 калорија за сат, а обичним ходом, у шетњи, 200.

Прочитајте још: Ова БИЉКА је лек против старости, а Хитлер је по њу послао у Русију ТАЈНУ ЕКСПЕДИЦИЈУ

Од популарних спортова, рукометом се за један час губи 840, кошарком 560, бадминтоном 316, стоним тенисом 282, а одбојком, као и куглањем, тек 210 калорија. Уколико имате среће па сте на планини и скијате брже и напорније, изгубићете 550 калорија, док ћете споријим и мање захтевним начином остати без 350, за сат. Кад смо већ код зимских спортова, да поменемо још један, клизање - њиме ћете сагорети 500 калорија, уживајући у чаролији на леду.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.