Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАЗНИЦИ

Превише сте попили и појели? Нутрициониста саветује ДВА проверена рецепта

Не треба претерати са храном током празника, али ако вам се омакло реагујте брзо.

1609766818_Depositphotos_104402052_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Шта саветујете ако се претера са пићем?

- Ако сте претерали са алкохолом, што се никако не препоручује, наредног дана можете применити стари рецепт против мамурлука - пијење расолаМеђутим,с обзиром на то да у расолу има доста соли, то може бити лоше за бубреге и крвни притисак..  - каже Јасмина Ристивојевић, нутрициониста и дијететичар.

Прочитајте још: ТРИ САВЕТА нутриционисте за јачање имунитета током пандемије КОРОНА ВИРУСА

Ко има проблем са слабијим радом панкреаса и честим скоком шећера, мора да буде умерен у конзумирању колача и торти, тестенина и угљених хидрата.

- Уколико вам се једе нешто слатко, добра препорука је сок са ђумбиром и лимуном, са мало меда и цимета. Када попијете овај напитак, смањује се потреба за слаткишима - истиче Ристивојевић.

Надутост се лечи са доста течности.

Особе са осетљивим дигестивним трактом, приликом преједања, у комбинацији са масном храном, могу имати неколико дана дијареју, што доводи до чишћења организма, али самим тим и до лошег осећаја и метеоризме црева (надутост), па "уживање" приликом јела врло брзо прелази у мучнину. Тада треба водити рачуна о довољном уносу течности, првенствено о количини воде и незаслађеног чаја који пијемо.

Прочитајте још: Сви вам нуде ЧАШИЦУ, а алкохол ГОЈИ! Тражите им ОВО пиће

Како брзо и ефикасно скинути килограме?
- Килограми који се добију током празника лако се и губе јер нису дуго присутни у нашем телу. Проблем је код оних који већ имају прекомерну телесну масу, њихови килограми који су се таложили током празника се спорије скидају. Потребан је дужи период да се врате на правилан режим исхране како би дошли до идеалне телесне масе и идеалног здравља.

Најчешће се греши када се сваки дан једе као да је празник, а при томе се људи мало крећу. Савремен човек се више умно троши, а мање физички. Самим тим мора да промени начин исхране и да је прилагоди стилу живота. Битно је да се води рачуна о припреми хране, о комбинацији намирница, времену и количини конзумирања хране.

Прочитајте још: Како би само 15 минута хода утицало на здравље? Шетајте после вечере

Како да се после празника вратимо у топ-форму?

- Најбоље би било да се крене са чишћењем организма. Уколико нисте баш претерали са јелом, довољно је да један дан конзумирате само воће и већ следећег пређете да нормалну уравнотежену исхрану - истиче Ристивојевић.

Битно је да се уведе физичка активност. За особе које се никад нису бавиле спортом, препоручује се свакодневна шетња у трајању од барем 30 минута. Ако "немате времена", онда пробајте да кренете раније на посао, па препешачите неколико станица или то учините кад се враћате кући. Уколико сте у могућности, још боље би било да се шетате у природи.

Прочитајте још: МЛАДИ ПАЗИТЕ: Алкохол ГОЈИ више и од брзе хране

Онај ко је навикао на спортску активност било би добро да уведе озбиљније вежбање, два до три пута недељно, и то на отвореном. Водите рачуна и о правилном уносу воде, тако што ћете своју телесну масу поделити са осам, а број који добијете означава број чаша воде које треба да попијете у току дана.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas