Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА

ТЕРАПИЈА древних ЈАПАНАЦА: „Окупајте“ се дубоком шумом и сачувајте ЈАК ИМУНИТЕТ

Осим што ходање шумом ослобађа од стреса, оно доприноси смањењу крвног притиска и успорава убрзани рад срца услед хипертензије.

1605451109_suma.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Традиција која се у древном Јапану називала „Схинри-иоку“, односно такозвано купање у шуми и даље је најделотворнији, природни метод за јачање имунитета. Научно објашњење је биохемијске природе, а јачање природног имунитета код људи доприноси спречавању појаве рака и других хроничних болести, потврдили су научници из Јапана.

Прочитајте још: СЕРГЕЈ Морјаков тврди да је довољно ПОМИРИСАТИ ову биљку и ПРЕХЛАДА НЕСТАЈЕ

Наиме, истраживачи су установили да боравак у шуми поправља природни имунитет, који је важан за спречавање рака као и других хроничних болести. Осим што ходање шумом ослобађа од стреса, оно доприноси смањењу крвног притиска и успорава убрзани рад срца услед хипертензије.

Прочитајте још: Одаберите свој лек: Постоји ДЕВЕТ природних начина који решавају проблем ВЕНА и ТЕШКИХ ногу

Шумско дрвеће и остале биљке у ваздух испуштају фитонциде, антимикробна органска једињења која су заслужна за уништавање гљивица, бактерија и плесни. Ходајући по дубокој, незагађеној шуми удишемо те честице, што доприноси нашем здрављу, односно истраживачи кажу да смо тада  „уроњени у имунолошки систем шуме“.

Forest, Mist, Nature, Trees, Mystic, Atmosperic, Fog
Фото: Pixabay
Шетање кроз шуму подстиче креативност и призива позитивне мисли, што је врло важно за физичко здравље. 

Када су знанственици тестирали људе пре и након двосатне шетње шумом, пронашли су код свих, осим код једне особе, 50% и више Т-зрнаца. Имали су нижи крвни притисак, осећали су смиреност, као и бистрину у глави.

Редовна терапија у САД
Доктори из САД сматрају на основу разних истраживања да пракса „купања шумом“ изгледа обећавајуће. Претпоставке су да ће „купање шумом“ ускоро бити редовна додатна терапија за здраве, уморне и болесне особе, слично као медитација и јога. Најупечатљивији резултати показују подизање имунолошког система и „отпорност“ на стрес.

Дрвеће у дубокој шуми и биљке које уз њих расту емитују у окружење антимикробна корозивна органска једињења биљних деривата, који се називају фитонциди.

Ова органска једињења дрвеће природно емитује како би се истребиле гљиве и бактерије из његовог окружења.  Разлог тога, како тврде научници, је чињеница да гљивице и бактерије нису добродошли микроорганизми на корама и лишћу дрвећа, а истовремено могу бити проблем и за наш имунолошку систем.

Прочитајте још: ЧУВЕНИ лекар МОЛОХОВ се куне у КРАЉА ЈЕСЕНИ и ЦАРА ЗИМЕ: Руси лече 20 БОЛЕСТИ белим кореном!

- Шумска стабла су често стотинама, ако не и хиљадама година стара. Дрвеће и друге биљке, усавршиле су заштиту, односно једињења која могу да убију све штетне гљивице и бактерије – објашњавају јапански научници у својој студији објављеној у часопису за научна истраживања „European Journal of Applied Physiology“.

Leaf, Birch, Moss, Tree, Forest, Shiny, Nature
Фото: Pixabay

Док човек борави у шуми, било да седи или хода, његов дах се седињује са овим компонентама, које испушта дрвеће. Ове компоненте и једињења су толико јака, да се у организму задржавају и до два месеца одржавајући имуни систем јаким и стабилним. 

Терапија у шуми помаже у борби против инфекција и рака.

- Рецимо, када ходамо шумом ми се купамо у њеном природном имунитету. Уроњени  смо у “фитохемијски” имунолошки систем шуме – објашњава професор Кинг Ли из одељења за хигијену и јавно здравље Nipon медицинске школе у Токију.

Прочитајте још: ЕКСКЛУЗИВНО: Древни ЛЕК монаха са Свете Горе који "ДИЖЕ из МРТВИХ" (РЕЦЕПТ)

Учинци терапије
Јапански истраживачи анализирали су групу од 280 особа, која је шетала кроз шуму и градом. Шумско окружење је резултирао нижим нивоом кортизола односно мањим нивоом стреса, смањењу учесталости главобоље и високог крвног притиска. Боравак у шуми подстиче ћелије у организму које помажу у одлагању болести. У студији, мушкарци који су користили двочасовне шетње у шуми једном дневно током два дана, имали су 50 одсто повећање активности „ћелија природних убица“, врста белих крвних зрнаца која помаже у борби против инфекција и рака.

У чланку постоје прецизније информације о ефектима на специфичне хормоне, укључујући ефекте норадреналина и DHEA на стрес и адипонектин. Наиме, нижи ниво адипонектина је повезан са дијабетесом типа 2 и гојазношћу.

Прочитајте још: СЕРГЕЈ Морјаков тврди да је довољно ПОМИРИСАТИ ову биљку и ПРЕХЛАДА НЕСТАЈЕ

Такође, истраживања су показала и да шума добро делује на хормоне у телу. Ароматични мириси које производи дрвеће и друге биљке у шуми повезане су са антиинфламаторним, анти-туморским и заштитним утицајима на мозак. Тако шетање кроз шуму подстиче креативност и призива позитивне мисли, што је врло важно за физичко здравље. 

Прочитајте још: ЛИДИЈА Сурина, ЧУВЕНА траварка са УРАЛА, каже: Ако желите ДУБОКУ СТАРОСТ пијте 6 МОЋНИХ БИЉАКА

Људима боравак у природи нужно потребан док живот у великим градовима са мало зеленила и пуно бетона свима дугорочно наноси штету. Некад, док су људи живели у суживоту са природом, оволико болести, психичких и физичких, није било, тврде јапански научници.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas