Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ГОДИНЕ

Зоран Миливојевић каже да "Лепа Рада" највише пати када остари, јер се такмичи са девојкама

Да ли је изразито лепим људима теже да се носе са старењем?

1623849605_Depositphotos_8319070_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

У којој мери људима лепота постаје терет у покушају да га ухвате и задрже заувек? Или промене прихватају смирено, знајући да остају лепи све до краја живота, али на различите начине - питали смо психотерапеута Зорана Миливојевића?

Прочитајте још: Грузијка у сред короне родила сина у Београду и каже да имамо ЈЕДНУ заједничку особину (ФОТО)

Лепи су здрави?

- Постоје теорије по којима телесна лепота сигнализује да је особа генетски здрава, тако да је лепота важна за спаривање. У том смислу физичка лепота јесте важна до, рецимо, четрдесетих година, а након тога није толико битна, јер то више није период у којем је примарна биолошка репродукција. Међутим, друштво је такво да је лепота увек нека врста предности и самим тим пожељне вредности, без обзира на године - каже Миливојевић.

Заувек лепи
Истраживања су показала да лепи људи остају лепи у својој генерацији. То значи да их вршњаци и даље доживљавају као такве. Проблем наступа када почну да се упоређују са значајно млађима, који су лепи на начин на који старији људи не могу да буду.

Лепота и богатство

Која врата лепота отвара, а која чини тежим за "откључавање"?

- Према неким америчким истраживањима, лепи људи имају 20 одсто већу плату од осталих запослених. Лакше буду примећени, други желе да их упознају, да буду у њиховом друштву. Али, постоје и негативни аспекти. На пример, лепе жене ће због своје привлачности имати проблеме са мушкарцима. Многи ће покушати да је "освоје", чак и када има сталног партнера. Ако је ангажована у пословном свету, мушкарци ће често долазити са недоличним предлозима као условом за напредовање - објашњава Миливојевић.

Прочитајте још: Како је настала болест БОГАТИХ ДАМА? Прва дама САД имала је модне хирове због који су мислили да је ЛУДА!

 

Не такмичите се са млађима Фото: Депозит

 

Некадашње лепотице највише пате

Када нестане лепота многи губе идентитет. Највише су угрожени управо они којима је лепота део идентитета, упориште њиховог самопоуздања у комуникацији са другима.

- Некада су то особе које су у младости имале друштвену улогу "лепотице" или "лепотана", надимке "лепа Рада" или "лепи Раде", а које у зрелим годинама и даље добро изгледају, али нису више упадљиво лепе. Оне пролазе кроз процес туговања за властитом лепотом и "старим добрим временима". Они који желе да остану "лепотице" и "лепотани" и у зрелом добу, користе све расположиве методе како би сачували своју лепоту и одржавали своје идентитете. Некада у томе претерују и постижу супротан ефект - истиче Миливојевић.

Прочитајте још: Марија Миљевић открила МИСТЕРИЈУ Милорада Павића: Имао je кутију за писање стару 100 година са безброј ТАЈНИХ фиока!

Мењајте се, мењајте!
Губитак лепоте није нагли догађај, већ веома спор, вишедеценијски процес током ког се људи нужно развијају у другим областима, улазе у нове друштвене улоге, увиђају да постоје друге животне вредности... Спонтано се мењају, сазревају и лакше подносе прелазе из једне у другу животну фазу.

Естетске операције

Могу ли се естетском хирургијом, барем привидно, победити године?

Боље је имати здраво него лепо тело

- Развој естетске хирургије је фасцинантан, тако да је могуће урадити чуда и своје тело приближити представи о свом идеалном "ја". Такође је могуће до неке мере "заледити" процес старења и губитка лепоте, али и то је ограничено јер биологија чини своје. Многи од њих са идеје лепог тела прелазе на идеју здравог тела, као онога што је најважније у том животном добу - напомиње Миливојевић.

Лепота је углађеност
Опасно је јурити замрзнуту лепоту када то постане опсесија и  занемарују се друге животне вредности. Норма савременог живота је бити леп, у смислу уређености, начина облачења, стила, и то је оно на шта други реагују, а не физичку лепоту.

Прочитајте још: Стаљинов САН био је да на Арктику роди ЛИМУН, па је Лисенко смислио "ЈАРОВИЗАЦИЈУ"! Онда је настао СКАНДАЛ (ВИДЕО)

Индустрија лепоте

На шта су све појединци спремни да би поново постали лепи?

- Прича о лепоти је заправо прича о младалачкој лепоти. И када људи теже бесмртности, они не замишљају себе као неког метузалема који живи стотинама година, већ као вечитог младића или девојку. Зато је покушај задржавања лепоте заправо покушај задржавања младости. А када некоме то постане опсесија, тада је спреман на све, на узимање хормона, примање трансфузија крви младих особа... Таквима се нуди цела индустрија која обећава задржавање младалачке лепоте, али уз папрене цене - закључује Миливојевић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas