Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ФИТНЕС У КАНЦЕЛАРИЈИ

5 једноставних вежби за УСПРАВНО ДРЖАЊЕ које можете да радите чак и док седите у РАДНОЈ СТОЛИЦИ

Физиотерапеути су објаснили технику вежбања, која ће посебно помоћи онима који много времена проводе за рачунаром

1680639442_252201_shutterstock-96985712-1_f.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Навикли смо да сатима седимо погрбљени за столом - таква је судбина оних који раде у канцеларији. И веома је лоше за држање. Међутим, лоше држање вас не чини само погнутим и утиче на вашу естетику. Према терапеуткињи Ели Бурт, неусклађеност кичме доводи до краћег удисаја и може изазвати бол у зглобовима и грудима.

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

Ови једноставни покрети, који се могу радити сваки дан, помажу да се значајно побољша држање.

Вежба 1. Једноставан став

Станите леђима уза зид. Док опуштате горњи део тела, фокусирајте се на постављање стопала и великих прстију на под. Затим задржите положај тако што ћете испружити кичму према горе. Ову вежбу урадите неколико пута током радног дана по пет до десет минута. Само стајање уз зид може направити велику разлику у вашем држању.

Вежба 2. Истезање

Требаће вам столица, сто или зид да завршите ову вежбу. Станите око метар од столице, ставите руке на леђа, лагано савијте колена и савијте се, држећи руке исправљене. Тело треба да буде под правим углом у односу на кукове, доњи део леђа се не савија - овако се протеже груди. Затим, држећи руке на наслону столице, покушајте да се сагнете чак и мало ниже - рамена ће вам бити на ушима. Држите ову позицију 30 секунди, дишући равномерно.

Вежба 3. Отварање сандука

Лоше држање утиче на наше дисање, изазива бол у грудима и убрзава рад срца. Ако стојите леђима и седите погрбљени, дијафрагми ће бити теже да се нормално креће. Смањење броја дубоких удисаја може довести до смањења нивоа кисеоника и повећања нивоа угљен-диоксида у крви.

Прочитајте још: Колико времена нам је потребно да се ЗАЉУБИМО? Истраживање дошло до занимљивих одговора

За вежбу ће вам требати трака, конопац или чак каиш од кућног огртача. Држећи траку са обе руке испред себе, исправите их и подигните изнад главе. Покушајте да лагано померите руке назад што је више могуће. Држећи руке исправљене, понављајте истезање док напетост у грудима и раменима не почне да попушта.

Вежба 4. Седећи обрти

Ова вежба се може урадити чак и док седите у канцеларијској столици. Седите на столицу, подигните ноге. Затим окрените преко десног рамена и десном руком ухватите наслон столице. Без напрезања, задржите увијање неколико секунди, гледајући што даље можете преко десног рамена. Затим поновите на другој страни.

Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне

Вежба 5. Седећи мост

Према речима терапеуткиње Ели Бурт, јачањем глутеалних мишића можете подржати остатак тела. Ова вежба истовремено јача глутеалне мишиће и истеже предњи део бутина, што помаже у побољшању држања и ублажавању нелагодности у доњем делу леђа. Почетни положај: лежећи на поду, стопала у ширини кукова, савијена колена, стопала притиснута на под. Почните тако што ћете стиснути задњицу, а затим полако подигните карлицу од пода. Држите се на врху моста две секунде. Урадите супротан покрет, спуштајући сваки део тела на под.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas