Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЈОГА ИЛИ ПИЛАТЕС: Не можете да се одлучите? Ово су главне разлике

Ако тражите нови тренинг који ц́е вас натерати да се презнојите, али и да вас смири, онда су јога и пилатес вероватно ваше најбоље опције. Али која је разлика између њих и који је од њих прави за вас?

1697969399_shutterstock_1929687320.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Пре него што одлучите који од ова два облика вежбања да додате својој фитнес рутини, у наставку ц́ете пронац́и све што треба да знате о јоги и пилатесу.

Шта је јога?

Јога је пракса стара скоро 5.000 година која је настала у Индији и има своје корене у древној индијској филозофији. Иако се често назива умирујуц́им обликом вежбања, јога је много више од вежбања. То је духовна, ментална и физичка пракса која нам помажу да живимо испуњенији и свеснији живот. Они који се баве јогом виде тело као храм духа и стога цене бригу о његовом очувању.

Које су предности јоге?

Није тајна да практиковање јоге има бројне краткорочне и дугорочне здравствене предности.

Краткорочне користи:

  • Подиже расположење
  • Побољшава квалитет сна
  • Побољшава функцију мозга
  • Ублажава стрес

Дугорочне користи:

  • Смањује ниво кортизола
  • Повец́ава флексибилност
  • Ублажава болове у зглобовима
  • Повец́ава густину костију

Они који редовно практикују јогу такође могу очекивати позитивне промене у свом телу. Јога нам помаже да постанемо флексибилнији, ублажава опште болове и омогуц́ава нам да се слободније крец́емо у свакодневном животу.

Поред предности мобилности, неки би тврдили да су менталне предности јоге још важније од физичких. Јога нам помаже да постанемо свеснији и прихватимо себе и оне око нас. Посвец́еност свакодневној пракси помаже нам да стекнемо више самопоуздања, повец́амо нашу одлучност и смиримо нервни систем.

Шта је пилатес?

Слично јоги, пилатес је облик вежбе ниског интензитета који има за циљ развој равнотеже, снаге и издржљивости.

Осмислио га је пре скоро 100 година Џозеф Хубертус Пилатес. Примарни циљ пилатеса је да подржи равнотежу мишиц́а и снагу кроз специфичне покрете. И иако нец́ете скакати или плесати зумбу, знојиц́ете се у првих десет минута часа. Можете радити пилатес на струњачи или на специјалној машини, реформеру. И док реформатор може изгледати као уређај за мучење, то је заправо јединствено дизајнирана машина која може да тренира више делова тела истовремено, истовремено промовишуц́и флексибилност и равнотежу.

Које су предности пилатеса?

Постоји разлог зашто су познате личности попут Кејт Хадсон, Камерон Дијаз и Наоми Кембел обожаватељке пилатеса. Пилатес је познат по својим невероватним резултатима. Када се ради правилно, резултати су тренутни за тело.

Додатне здравствене предности укључују:

Краткорочне користи:

  • Повец́ава снагу мишиц́а
  • Побољшава координацију и равнотежу
  • Повец́ава метаболизам
  • Бржи опоравак након повреде

Дугорочне користи:

  • Повец́ава флексибилност
  • Побољшава функцију плуц́а
  • Побољшава концентрацију
  • Побољшава држање тела
  • Повец́ава стабилизацију кичме
  • Побољшава превенцију повреда

Која је разлика између јоге и пилатеса?

Јога и пилатес се често групишу као слични облици вежбања. Иако се оба фокусирају на свесност ума и тела, укорењена су у даху, сматрају се са малим утицајем и могу помоц́и у побољшању равнотеже и снаге, и сличности ту престају.

Јога даје предност дисању пре покрета, док пилатес даје предност покрету, а затим дисању. Поред тога, јога се фокусира на повец́ање флексибилности и снаге у удовима, кичми и зглобовима, док се пилатес фокусира прво на снагу, а затим на балансирање мишиц́них група тела.

Пилатес се у својој класичној верзији изводи или на душеку или на реформеру. У јоги је довољна простирка за вежбање. Поред тога, вец́ина пилатес покрета се ради лежец́и, док се вец́ина јога поза ради у стојец́ем положају.

Коначно, њихови основни принципи и основни корени су такође тачке које разликују ова два тренинга. Главна разлика између јоге и пилатеса је духовни и ментални елемент. Јога даје приоритет свести и повезаности са духовним сопством. Пилатес се заснива на вежбању рехабилитације, снаге и издржљивости.

Ако никада нисте радили ни једно ни друго или сте нови у вежбању, пилатес и јога су сјајне опције да додате ритуал вежбања у своју дневну рутину. Ако сте вец́ прилично физички активни, обе опције вам помажу да добијете снагу, да одржите флексибилност и да се носите са стресом.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas