Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
вежбање

Које су РАЗЛИКЕ између ЈОГЕ и ПИЛАТЕСА?

Прва ставка која повезује јогу и пилатес јесте то да су у питању вежбе за тело и психу. Супер звучи, али за почетак шта овај концепт заправо значи?

1599127517_Depositphotos_60167695_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Ово подразумева повезтаност ума и тела током вежбања. Тококм вежбања неопходна је ментална присутност, свест о телу, вежбама и дисању.

Разлог због кога су ове вежбе заправо изузетно делотворне, јер развијају снагу и покретљивост тела, такође са великом ефекнотшћу, ослобађају нас од свакодневног стреса.

Током самог тренига уме да се деси да се ова два стила вежбања (јога и пилатес) испреплићу, али је инструкторка пилатеса Лаура Сцхауперл појаснила разилие, као и која врста тренинга би свакоме од нас више одговарала.

Прочитајте још: Шта је тачно КАРДИО ТРЕНИНГ и које су ПРЕДНОСТИ: Фитнес стручњаци дају одговор

Пилатес нема спиритуалну компоненту

Спиритуалност је важан део јоге, а манифестује се кроз вежбе медитације које многи инструктори укључују као саставни део сваког часа. Циљ јога филозофије је ускладити ум, тело и душу, а то се постиже уз повезивање вежби са медитирањем.

Пилатес не поседује ову духовну компоненту. Циљ пилатеса је кроз повезаност ума и тела осигурати квалитет извођења вежби и то применити на свакодневан живот кроз правилно држање и квалитетне покрете. 

И пилатес и јога имају компоненту правилног дисања.
Фото: Пиxабаy

То се постиже тако што се током целокупног пилатес тренинга размишља о држању, мишићима, дисању и правилном извођењу покрета.

Правилно дисање

Оба програма као основну компоненту поседују правилно дисање и повезивање даха са покретом.

У јоги постоји више различитих техника дисања те многи часови јоге садрже делове који су усмерени искључиво на вежбе дисања. Дисање је приоритет сваког јога тренинга. Промене из једног положаја у други су пропраћене контролсаним удахом и издахом, а вежбачи су код сваког држања јога положаја упућени да дубоко дишу и искористе свој дах за извођење вежби.

Прочитајте још: Желите ТАНАК СТРУК: Овим вежбама брзо и лако обликујте своје тело

У пилатесу је, уз правилно и дубоко дисање, врло је важно да читаво време имамо активиране мишиће трупа и стабилна кичмени стуб. Склад дисања и чврстог трупа се постиже тако да вежбачи науче искористити цео прсни кош за дубоки удах, одржавајући трбушне мишиће затегнутима читаво време.

Фото: Пиxабаy

Извођење вежби

Када су у питање саме вежбе, у јоги концепт самог тренинга прилично зависи о врсти јоге и о инструктору. Као што је наведено, често се у сам трениг укази медитацијом и вежбама дисања. 

Током јоге, тело се доводи у различите јога положаје које се зову асане. Промене из једног положаја у други прате ритам дисања, а њихов темпо зависи од инструктора. Положаји су усмерени на то да масирају унутрашње органе и опскрбе их крвљу, подстакну циркулацију у телу и избалансирају енергетске нивое, такозване чакре, релаксирају ум кроз контролу дисања те равномерно оптерете све делове тела и на тај начин повећају снагу и флексибилност. Час јоге је физички статичнији и више релаксирајући, но захтева већи психички ангажман због медитација.

Фото: Депосит

Сат пилатеса је, са друге стране, нешто динамичнији. Фокус пилатеса је више на самим вежбама и јачању мишића, односно на анатомију тела. У пилатесу је примарни циљ ојачати мишиће трупа и на тај начин осигурати стабилност и здравље кичме. Већи је број понављања сваке вежбе, а оне су конципиране тако да се одржавајући снагу и стабилност централног дела тела, те да се обликују вретенасти мишићи руку и ногу, побољша мишићна издржљивост и гипкост. Управо због те сложености покрета, сам резултат пилатеса су боља координација, те квалитетнији и грациознији покрети.

Прочитајте још: Студије кажу да због овога треба радити ЈОГУ: Ево како вам може ПОМОЋИ

Реквизити

Реквизити који се користе у јоги су најчешће коцке и ремени за јогу, а они служе томе да се олакша правилно извођење одређене асане, док реквизити у пилатесу имају сврху додатног оптерећења мишића, а неки од најчешће кориштених су бучице, пилатес круг, растезљива гума, штап те велика и мала лопта.

Оба тренинга се изводе на простиркама за вежбање, класично би простирке за пилатес требало да буду нешто дебље, док би се оне за јогу требало што мање да се клизају. Вежба се у удобној одећи која омогућава велике опсеге покрета. Јога се најчешће вежба боса, док се пилатес изводи у чарапама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas