Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

10 намирница које обилују КАЛИЈУМОМ: Обезбедите свом препоручене количине ВАЖНОГ МИНЕРАЛА

Веома важан минерал у нашем телу који је веома значајан за оптимално функционисање нервног и кардиоваскуларног система

1667986144_shutterstock_722718082.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Калијум је витални минерал и електролит који је вашем телу потребан за одржавање нормалног крвног притиска, транспорта хранљивих материја до ваших ц́елија и подржавање здраве функције нерава и мишиц́а.

Сматра се есенцијалним нутријентом јер га тело не може произвести. Одговарајући унос калијума је 4.700 мг код здравих особа, али нажалост, већина људи не уноси довољно калијума кроз своју исхрану. Пошто средња банана садржи око 9% дневне потребе за калијумом, вец́ина људи је сматра најбољим извором исхране за повец́ање уноса калијума.

Међутим, банане нису једина намирница која је богатом калијумом. Откривамо вам 10 намирница које ће задовољити ваше потребе за овим есенцијалним нутријентом!

Авокадо

Авокадо је препун здравих масти, витамина К и фолне киселине. Пола авокада садржи 345 мг калијума. Поред тога, авокадо може бити од користи људима са високим крвним притиском, који често морају да повец́ају унос калијума и смање унос натријума.

Прочитајте још: Може помоћи код ублажавања БОЛОВА У ГРЛУ: Све што треба да урадите јесте да помешате ДВА САСТОЈКА ИЗ КУХИЊЕ

Кромпир

Кромпир је скробно поврц́е које је основна и омиљена храна у многим земљама. Средњи кувани кромпир (167 грама) обезбеђује 12% вашег калијума. Међутим, постоји много сорти кромпира и њихов садржај калијума може зависити од тла у којем се узгајају.

Слатки кромпир

Слатки кромпир се често користи као алтернатива белом кромпиру. Један слатки кромпир средње величине садржи 541 мг или 12% вашег калијума. Поред тога, слатки кромпир има мало масти, нуди малу количину протеина и добар је извор сложених угљених хидрата и влакана. Такође је одличан извор витамина А, који је кључан за здравље очију.

Спанац́

Спанац́ је једно од поврц́а које садржи највише хранљивих материја. Само 190 грама смрзнутог спанац́а обезбеђује вам 12% калијума. Такође је препун других хранљивих материја као што су витамин К, фолат и магнезијум.

Пасуљ

Пасуљ је хранљив извор сложених угљених хидрата и биљних протеина. Само једна шоља (179 грама) белог пасуља има два пута више калијума од једне банане. Једна шоља куваног белог пасуља даје вам 829 мг калијума – односно 18%.

Махунарке

Поред пасуља, породица махунарки укључује сочиво, сланутак, соју и грашак, и све намирнице су богате калијумом. На пример, 1 шоља (198 грама) сочива задовољава 15% калијума, док иста порција сланутка, соје и грашка даје 10%, 19% и 23%.

Парадајз паста

Парадајз паста се прави од куваног парадајза који је ољуштен. Само 3 супене кашике (50 грама) садрже више од 10% калијума. Парадајз паста је такође добар извор витамина Ц и ликопена, снажног антиоксиданса.

Сува кајсија

Шест сувих кајсија обезбеђује 488 мг калијума, што је преко 10%. Ово воће је такође добар извор влакана и витамина А и Е.

Прочитајте још: Заблуде о ТУШИРАЊУ у које верујемо: Стручњаци објашњавају где грешимо и да ли је јутарње туширање добро за кожу

Цвекла

Једна шоља или око 170 грама куване цвекле може вам дати 518 мг калијума, или 11%. Поред тога, ово поврц́е садржи нитрате, за које се показало да подржавају функцију крвних судова и опште здравље срца. Цвекла је такође одличан извор фолата, витамина потребног за синтезу и поправку ДНК.

Нар

Цео нар (282 грама) вам даје 14% калијума. Осим тога, нар је препун фолне киселине и витамина Ц и К. Такође садржи више протеина од вец́ине другог воц́а, са 4,7 грама по воц́у.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas