Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли је "правило осам чаша воде дневно" тачно? Чиме би требало да се водимо

Свака ћелија, ткиво, орган и систем у људском телу захтева воду. Без тога не бисмо могли да преживим

1676019417_shutterstock_1891473649.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Људима је одувек била потребна вода да би преживели. Вода чини између 50 и 70 процената наше телесне тежине и неопходна је за све наше телесне процесе и функције.

Нормални свакодневни живот захтева да будете добро хидрирани — укључујући било које размишљање, ходање или физичку активност. Хидратација је такође важна за одржавање адекватне функције ваших главних органа, укључујући срце, бубреге и јетру.

Правило осам чаша воде дневно

Део разлога зашто се "правило осам чаша" ухватило и задржало тако дуго – упркос одсуству истраживања која би га подржала – јесте његова једноставност, пише Реал Симпле.

Истраживање објављено у часопису Сциенце у новембру 2022. године укључивало је више од 5.600 учесника из 26 земаља и сматра се најригорознијим на ову тему до сада. Утврђено је да већина људи не мора да пије осам чаша дневно да би остала довољно хидрирана, заправо, за неке је то превише воде. Уместо тога, истраживачи кажу да су наши захтеви за уносом течности везани за наш „промет воде“ или количину воде коју наша тела свакодневно користе и замењују. Различите варијабле одређују нашу индивидуалну стопу протока воде – као што су старост, величина и састав тела, ниво физичке активности и клима у којој живимо – једнообразно вођење не функционише

Ваше тело зна када му треба више воде

- Када људи имају нормалну функцију бубрега и срца, њихово тело обавља невероватан посао у управљању садржајем воде и електролита - каже др Ентони П. Ардито, преноси Реал Симпле.

Чак и ако не пратимо пажљиво нивое хидратације, наше тело и мозак то свакако прате. Када нам треба више течности, покреће се наш природни механизам жеђи, а мозак нам шаље сигнал, попут сувог грла, да нам каже да је време за пиће.

Постоје неки изузеци од овога – попут старијих одраслих особа и људи са одређеним стањима која смањују њихов одговор на жеђ – али за вец́ину људи, најједноставнији и најефикаснији начин да остану довољно хидрирани је да пију када су жедни.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas