· · Коментари: 0
хигијена

Ево шта радимо ПОГРЕШНО током ПРАЊА ЗУБА

Прање зуба је активност коју обављамо свакодневно и без много размишљања. То не значи, међутим, да не постоје добри и лоши начини на који то радимо.

1600328175_Depositphotos_5357133_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Постоје нека правила којих би требало да се придржавамо када је у питању прање зуба ако желимо да спречимо појаву каријеса. Кренимо од почетка…

Већина паста за зубе садржи флуор. Он је значајан због тога што штити зубну глеђ од бактерија, које у крајњем случају могу да изазову каријес. Мада коришћење пасте за зубе не гарантује да се они неће временом покварити, истраживања су потврдила да она смањује ризик појаве каријеса за 25-45%.

Прочитајте још: Заштитите се од БАКТЕРИЈА у ЈАВНИМ ТОАЛЕТИМА: Шта никако не смете да радите

Следећа ствар која је важна када је у питању здравље ваших зуба је временски период њиховог прања. Већина људи их пере између 45 и 70 секунди, што по многим стручњацима није довољно. Они препоручују да бар два минута посветимо овој активности ако желимо да одржавамо оралну хигијену на нивоу.

Након што смо ишчеткали зубе, пракса је да исперемо уста водом и уклонимо трагове пасте за зубе. То је погрешно. Боље би било да само испљунемо вишак пасте, а испирање водом прескочимо, јер ће тако заштитни слој флуора дуже остати на нашим зубима.

Прочитајте још: ДА ЛИ ВАШ МАЛИШАН УНОСИ ДОВОЉНО ТЕЧНОСТИ: Родитељи, оволико воде ваше дете мора да пије да би се нормално развијало

Прање зуба пре одласка у кревет је кључно за здравље зуба. Наш организам производи више пљувачке када смо будни него кад спавамо, што значи да су мање шансе да ће бактерије из остатака хране око зуба бити елиминисане преко ноћи него у току дана. Због тога је важно да свако вече оперемо зубе и, наравно, уздржимо се од конзумације хране после тога.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ И ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.