· · Коментари: 0
ЗДРАВ ЖИВОТ

Ево зашто ујутру морате туширати - ЛЕДЕНОМ ВОДОМ

Туширање је навика великог броја људи, али само неки се туширају леденом водом.

1634497800_Depositphotos_12444707_S.jpg
Фото: Depositphotos

Јутарње туширање леденом водом је најбоља могућа ствар коју можете сваког дана урадити за свој здравље. Холандска студија показала је да особе које се туширају хладном водом у мањој мери изостају са посла због болести у поређењу са особама које се туширају тополом водом. Студија је обухватила више од 3.000 људи, а разлог зашто хладна вода смањује ризик од болести још увек није сасвим познат.

Прочитајте још: Удобно и модерно: Разбијте јесењу монотонију откаченим ХЕЛАНКАМА које су апсолутни ХИТ (ФОТО)

Неки истраживачи сугеришу да би хладна вода могла ојачати наш имунолошки систем. Студија из Чешке открила је да је код младића који се баве спортом и три пута недељно у раздобљу од шест недеља урањају у хладну воду дошло до јачања имунолошког система.

Прочитајте још: Принцезину ТАШНУ сада носе сви: Стил Кејт Мидлтон копирају младе глумице (ФОТО)

Хладна вода такође активира симпатички нервни сустав, део система који управља и утиче на наш одговор "борба или бег". Реч је о аутоматској физиолошкој реакцији на догађај који се перципира као опасан, стресан или застрашујући.

Прочитајте још: Седам занимљивих ЖЕНСКИХ имена која су изведена од БИЉАКА

Кад се симпатички део нервног система активира хладном водом, то повећава ниво хормона норадреналина. Тај хормон узрокује повећање броја откуцаја срца и крвног притиска код особа које урањају у хладну воду, а повезано је с побољшањем здравља.

Хладна вода такође побољшава и циркулацију, а неке студије сугерирају да би хладна вода могла помоћи и у губитку килограма. Даље, хладна вода може имати и бројне психичке предности. Тако, када хладна вода дође у контакт с лицем или вратом, то може побољшати мождане функције.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.