Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
психа

Колико су бес и љутња штетни по здравље? Повећавају ризик од многих обољења, а ово су три савета како да смирите себе

Бес и љутња могу имати више штете по ваше здравље него што мислите...

1648117051_furious-g0f0ea6b01_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Све стреснији и бржи темпо живота утиче на то да нервозу, бес и љутњу осећамо свакодневно. Било да је то због гужве у саобраћају, ситуације на послу или у продавници, скоро увек се нађе нешто сто нам поремети расположење. Али овакве емоције могу само имати негативно дејство на наше органе. Због чега је то тако?

Када вас нешто разљути, ваша амигдала крене да стимулише лучење адреналин. Амигдала у нашем мозгу има улогу у обрађивању информација, доношењу одлука и емоционалних одговора (укључујући страх, анксиозност,сгресију..)

Прочитајте још: Зашто су опасне повишене масноће у крви? Корак од инфаркта и можданог удара

Стимулисање адреналина вам даје налет енергије који вас подстиче на борбу. Што се тиче физиолошке реакције, јавља се убрзан рад срца, брже дисање, ширење зеница, стимулисање лучења знојних жлезда. Бес је емоција и импулс који је најтеже контролисати у тренутку када се јави.

Шта се дешава када овакве ситуације постану честе и хроничне? Веће су шансе за слабљење срца и крвних судова, имунитета, а повећава се и ризик од депресије и анксиозности. Али, бес највећи утицај има на кардиоваскуларни систем, а истраживања су показала да се шансе за срчани удар повећавају скоро дупло, а такође је огроман ризик и од обољења крвних судова. Бес повећава ризик и од можданог удара чак три пута, а два сата након излива беса шанса за срчани удар повећава се двоструко!

Да бисте смањили ове ситуације на минимум, потребно је да пронађете унутрашњи мир, али и да избацујете акумулиране негативне емоције путем физичке активности.

Прочитајте још: Четири једноставна начина да убрзате метаболизам: Без гладовања и одрациња од чоколаде

1. Избројте до десет - старо правило, али ефектно. Удахните дубоко неколико пута и лагано избројте до 10. То ће вас спречити да уђете у даљу расправу и кажете ствари због којих ћете се после кајати.

2. Осамите се - да бисте избегли жичне расправе које само могу ослабити ваше ментално и физичко здравље, повуците се. Пустите музику, медитирајте, прочитајте нешто, урадите вежбе за релаксацију.

3. Избегавајте конфликте пред спавање или када сте уморни - конфилкти и љутња пред спавање могу да доведу до несанице. Ако се већ осећате исцрпљено и улазите у расправу, ваш организам се само додатно исцрпљује и слаби!

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas