Oglas
· · Komentari: 0
psiha

Koliko su bes i ljutnja štetni po zdravlje? Povećavaju rizik od mnogih oboljenja, a ovo su tri saveta kako da smirite sebe

Bes i ljutnja mogu imati više štete po vaše zdravlje nego što mislite...

1648117051_furious-g0f0ea6b01_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Sve stresniji i brži tempo života utiče na to da nervozu, bes i ljutnju osećamo svakodnevno. Bilo da je to zbog gužve u saobraćaju, situacije na poslu ili u prodavnici, skoro uvek se nađe nešto sto nam poremeti raspoloženje. Ali ovakve emocije mogu samo imati negativno dejstvo na naše organe. Zbog čega je to tako?

Kada vas nešto razljuti, vaša amigdala krene da stimuliše lučenje adrenalin. Amigdala u našem mozgu ima ulogu u obrađivanju informacija, donošenju odluka i emocionalnih odgovora (uključujući strah, anksioznost,sgresiju..)

Pročitajte još: Zašto su opasne povišene masnoće u krvi? Korak od infarkta i moždanog udara

Stimulisanje adrenalina vam daje nalet energije koji vas podstiče na borbu. Što se tiče fiziološke reakcije, javlja se ubrzan rad srca, brže disanje, širenje zenica, stimulisanje lučenja znojnih žlezda. Bes je emocija i impuls koji je najteže kontrolisati u trenutku kada se javi.

Šta se dešava kada ovakve situacije postanu česte i hronične? Veće su šanse za slabljenje srca i krvnih sudova, imuniteta, a povećava se i rizik od depresije i anksioznosti. Ali, bes najveći uticaj ima na kardiovaskularni sistem, a istraživanja su pokazala da se šanse za srčani udar povećavaju skoro duplo, a takođe je ogroman rizik i od oboljenja krvnih sudova. Bes povećava rizik i od moždanog udara čak tri puta, a dva sata nakon izliva besa šansa za srčani udar povećava se dvostruko!

Da biste smanjili ove situacije na minimum, potrebno je da pronađete unutrašnji mir, ali i da izbacujete akumulirane negativne emocije putem fizičke aktivnosti.

Pročitajte još: Četiri jednostavna načina da ubrzate metabolizam: Bez gladovanja i odracinja od čokolade

1. Izbrojte do deset - staro pravilo, ali efektno. Udahnite duboko nekoliko puta i lagano izbrojte do 10. To će vas sprečiti da uđete u dalju raspravu i kažete stvari zbog kojih ćete se posle kajati.

2. Osamite se - da biste izbegli žične rasprave koje samo mogu oslabiti vaše mentalno i fizičko zdravlje, povucite se. Pustite muziku, meditirajte, pročitajte nešto, uradite vežbe za relaksaciju.

3. Izbegavajte konflikte pred spavanje ili kada ste umorni - konfilkti i ljutnja pred spavanje mogu da dovedu do nesanice. Ako se već osećate iscrpljeno i ulazite u raspravu, vaš organizam se samo dodatno iscrpljuje i slabi!

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas