Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико воде треба да пијете на дневном нивоу? Један симптом је знак да је недовољно

Оптимални дневни унос воде се разликује од особе до особе.

1666091254_bottle-g90e182a29_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Већина сматра да је осам чаша довољно за оптимално здравље и варење и то је добро правило, али истина је да не постоји стандардна количина воде коју би сви требало да пијемо.

Паметно је да ослушкујете своје тело како бисте утврдили идеалан унос воде. Вода за пиће не само да користи нашем здрављу, већ је и најважнија ствар коју можете да учините за своје тело. Пошто све ћелије користе воду, апсолутно је неопходно да останете правилно хидрирани.

Прочитајте још: Стигле су МАНДАРИНЕ: Шта све садржи многима омиљени цитрус?

- Вода је транспортер супстанци и хранљивих материја у целом телу. Важна је за регулацију температуре, знојење је начин на који ваше тело ослобађа топлоту и хлади вас. Вода за пиће такође може да избаци токсине, "подмазује" зглобове, помаже у ослобађању од затвора, побољшава концентрацију, енергију, еластичност коже, расположење и свеукупно здравље - каже стручњак Дру Синатра за Реал Симпле.

Дневни препоручени унос воде

Када је у питању идеална количина воде коју би требало да унесемо већина здравствених стручњака генерално препоручује да пијете око два литра дневно.

- Ова количина може да укључује воду, друга течна пића и храну у води - каже Серена Пун, нутрициониста.

Постоји неколико додатних фактора који помажу да се одреди колико воде треба да пијете дневно:

  • старост
  • ниво активности
  • исхрана 
  • клима

Како знати да ли пијете довољно воде на дневном нивоу?

Испитајте боју и учесталост урина

- Одличан начин да се измери да ли добијате довољно воде је боја и учесталост урина. Мокрење сваких 90 минута до два сата је нормално. Ако је ваш урин тамножуте боје  вероватно нисте довољно хидрирани. У случају да је ваша учесталост одласка у тоалет на сваких 30 минута и урин вам је потпуно бистар, могуће је да пијете превише воде.

Прочитајте још: Магична КРУШКА: Ево зашто се ова воћка вековима користи у НАРОДНОЈ МЕДИЦИНИ (РЕЦЕПТИ)

Обратите пажњу на еластичност ваше коже

Други начин да добијете представу о свом нивоу хидратације је да проверите еластичност ваше коже.

- Уштипните кожу на задњој страни шаке на неколико секунди, а затим пустите. Ако вам се кожа брзо врати на своје место, вероватно сте добро хидрирани. Ако је потребно време да се вратите у нормалан положај, можда сте дехидрирани - каже Синатра.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas