· · Коментари: 0

Напитак који благотворно делује на цео организам: Ево шта ће се догодити уколико 12 недеља пијете сок од БОРОВНИЦЕ

Невроватан напитак

1655290953_borovnica.jpg
Фото: унспласх.цом

Испијање само 30 мл свеже цеђеног сока од боровнице дневно може побољшати функционалност мозга код старијих људи, кажу нова истраживања Универзитета Ексетер из Британије.

Истраживање је спроведено на здравим људима старим између 65 и 77 година. Резултати су показали да су им се, након што су пили свежи сок боровнице сваки дан, побољшале когнитивне функције, доток крви до мозга и да им је мозак у одређеним ситуацијама брже реаговао захваљујући новој навици, преноси Бизнис инсајдер.

Прочитајте још: Јутарња навика због које се највише гоје жене: Скоро сви праве грешку опасну по здравље

 

"Уколико сок од боровнице пијете 12 недеља свакодневно, активност мозга ће се побољшати. Конзумирање боровница ће вам дати енергију и побољшати когнитивне функције и то на здрав начин", каже Џоана Баутел са Универзитета Ексетер.

Боровница спада у шумско воће. Има бобичасте плодове тамно љубичасте боје, ова боја потиче од групе антиоксиданса који се називају антоцијани, једињења због којих ова биљка има тако благотворан ефекат на здравље.

Боровница је биљка која садржи мало калорија, а са друге стране представља веома добар извор хранљивих материја па се препоручује и особама које планирају да изгубе вишак килограма. Наиме, плодови боровнице су одличан извор разних минерала, витамина, биљних пигмената и флавоноида, а сви они имају позитиван ефекат на здравље.

Осим у очувању когнитивних фукнција мозга и код мршављења, редовна употреба боровница или сока је добра и из следећих разлога:

Фото: Унпласх.цом

Данас се боровница често представља као природно средство за побољшање вида, нарочито када је у питању ноћно слепило које може бити узроковано недостатком витамина А. Овај утицај боровнице на здравље вида уочен је сасвим случајно код британских војних пилота за време Другог светског рата који су због недостатка других намирница конзумирали велике количине џема од боровница који су имали у залихама.

Прочитајте још: Пет намирница које "чисте" и штите плућа: Идеалне и за пушаче и непушаче, а помажу и код избацивања токсина из организма

 

Такође, боровница представља корисно средство за превенцију и ублажавање разних дегенеративних болести мрежњаче, као сто је мрена која се јавља код старијих особа.

Јачи имуни систем

Боровнице имају највећу количину антиоксиданата и помажу имуном систему тако што неутралишу слободне радикале који улазе у тело преко пестицида или дима.

Погудују дијабетичарима

Боровнице имају ниске гликемијске индексе, па имају позитиван ефекат на регулацију шећера у крви, поготово код особа које већ болују од дијабетеса. Пет порција боровница свакога дана могу да доведу до значајног побољшања.

Помоћ уринарном тракту

Боровнице, као и бруснице садрже компоненту која помаже зиду бешике да се избори са бактеријама и инфекцијама уринарног тракта.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.