· · Коментари: 0
расположење

Навике које јачају МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ: Обратите пажњу на свој дан

Ментално здравље је појам о коме се у последње време често говори

1652437816_fashion-6251535_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Ментално здравље укључује наше психичко и социјално благостање, а такође обухвата ваше емоционално здравље или вашу способност да именујете, обраћате се и регулишете своје емоције. Многи фактори играју улогу у менталном здрављу, од којих неке не можете да контролиште, као што су генетика, животна искуства и породична историја.

Способност да утичете на своје ментално здравље веома је важна јер утиче на целокупно стање организма и правилно функционисање.

Шта ментално здравље чини толико важним?

- Ментално здравље помаже у одређивању начина на који се носите са стресом, односите се са другима и доносите одлуке - објашњава Алисон Сепонара, лиценцирани професионални саветник и аутор књиге „Водич за исцелитеља анксиозности“, пренсои Хеалтхлине.

Прочитајте још: Повезаност између квалитетног сна и губљења тежине? Ево шта каже нова студија

Стварање навика које утичу на боље ментално здравље може да направи велику разлику у вашем свакодневном животу.

Спавање

Спавање није важно само за физичко здравље већ игра улогу и у менталном здрављу. Квалитет сна је веома важан јер поремећен сан може да допринесе симптомима лошег менталног здравља. Да бисте добили довољно квалитетног сна, покушајте да почнете са овим навикама:

  • Избегавајте кофеин после 15 часова
  • Покушајте да се пробудите и заспите у исто време сваког дана.
  • Претворите своју спаваћу собу у миран, опуштајући простор без нереда.
  • Настојте да одржите температуру у спаваћој соби негде око 20°Ц

Смањите време на друштвеним мрежама

Стални "одласци" на друштеве мреже и "сакупљање" информација о животима других људи може да доведе до тога да се неко пореди што повећава осећај анксиозности и депресије.

Друштвени односи

Људи су друштвена бића и јаке везе могу на различите начине позитивно да утичу на ваше ментално здравље. Пријатељства могу да смање осећај усамљености.

Вежбање

Вежбање нуди низ предности за ментално здравље, укључујући: ослобађање од стреса, подизање расположења, помаже вам да брже заспите и дуже спавате, помаже вам да управљате симптомима депресије и анксиозних стања. То не мора нужно да значи одлазак у теретану, одаберите ону активност која вам прија.

Прочитајте још: Шта све радимо погрешно када перемо зубе? Под овим углом треба да држимо четкицу

Храна

Одређена храна такође може да утиче на ваше ментално здравље. Да бисте подржали побољшано ментално здравље, покушајте да проширите своју тренутну исхрану храном која је богата хранљивим материјама као што су: бобице, банане, пасуљ, интегралне житарице, масне рибе...

Сунце

Сунце је одличан извор витамина Д, а студије показују да може позитивно да утиче на расположење.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.