Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
сан

Повреда је могућа и током СПАВАЊА: Ово су најбољи и најгори положаји за спавање, који је ваш?

Ово су најбољи положаји за спавање да бисте избегли буђење са боловима - или још горе, повредом

1635428033_shutterstock_184441376.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Спавање је време када се цео наш систем обнавља за оптимално здравље. То је такође време када смо потпуно опуштени, али да ли вам се десило да се пробудите у боловима?

Положај спавања и бол

За ово је крив положај у коме спавате.

Лаури Леадли, клинички едукатор за спавање са седиштем у Аризони, упозорава да можемо да се повредимо док спавамо, повреда може да варира од нечег мањег, као што је бол у рамену или доста озбиљнијег, као компресија кичме.

Прочитајте још: Да ли су вам СУВА УСТА? Шта ово може да значи и како да решимо проблем?

Најчешће повреде током спавања могу да буду укочен врат, бол у раменима или бол у леђима. Мање уобичајене, али озбиљније, могу да укључују ​​испупчени диск или померено ребро.

Који положаји за спавање могу да изазову повреду?

Чини нам се да баш и немамо контролу над тиме како спавамо. Ипак, требало би да имамо одговарајући јастук и да легнемо на начин којим ћемо избећи непријатности када се пробудимо.

- Спавање са руком изнад главе или на рамену дужи временски период може да доведе до болних повреда. Спавање са јастуком који омогућава да се врат одмара под необичним угловима или спавање са подигнутим ногама такође може да доведе до непријатних ситуација - истиче едукатор.

Још једна проблематична позиција је спавање на стомаку, овај положај је многима омиљени, али би то требало да променимо.

- Спавање на стомаку може да изазове оптерећење на леђима и врату и више окретања и немира током ноћи. Положај фетуса се такође не препоручује, јер екстремна закривљеност кичме може да изазове нелагодност у врату и леђима, а чврста савијеност ограничи дисање, пише Реал Симпле.

Који је најбољи положај за спавање?

 Најбоље је да покушамо да заспимо док лежимо на леђима.

- Спавајте у равном положају са спуштеним рукама са стране и на леђима, уколико то можете. Мање је вероватно да ћете повући мишић или померити ребро. Спавање на леђима такође помаже у ублажавању болова у врату, раменима и леђима - каже Лаури.

Прочитајте још: Ево зашто не бисте требали да испирате ЈАБУКУ водом и како се ПРАВИЛНО ЧИСТИ од пестицида

Још један добар положај за спавање је на једној страни, али не на начин који је чврсто увијен у положају фетуса.

Иако не можемо увек да контролишемо шта наша тела раде док спавамо, можемо да предузмемо неке кораке да покушамо да заспимо у оптималнијим положајима.
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas