Oglas
· · Komentari: 1
san

Povreda je moguća i tokom SPAVANJA: Ovo su najbolji i najgori položaji za spavanje, koji je vaš?

Ovo su najbolji položaji za spavanje da biste izbegli buđenje sa bolovima - ili još gore, povredom

1635428033_shutterstock_184441376.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Spavanje je vreme kada se ceo naš sistem obnavlja za optimalno zdravlje. To je takođe vreme kada smo potpuno opušteni, ali da li vam se desilo da se probudite u bolovima?

Položaj spavanja i bol

Za ovo je kriv položaj u kome spavate.

Lauri Leadli, klinički edukator za spavanje sa sedištem u Arizoni, upozorava da možemo da se povredimo dok spavamo, povreda može da varira od nečeg manjeg, kao što je bol u ramenu ili dosta ozbiljnijeg, kao kompresija kičme.

Pročitajte još: Da li su vam SUVA USTA? Šta ovo može da znači i kako da rešimo problem?

Najčešće povrede tokom spavanja mogu da budu ukočen vrat, bol u ramenima ili bol u leđima. Manje uobičajene, ali ozbiljnije, mogu da uključuju ​​ispupčeni disk ili pomereno rebro.

Koji položaji za spavanje mogu da izazovu povredu?

Čini nam se da baš i nemamo kontrolu nad time kako spavamo. Ipak, trebalo bi da imamo odgovarajući jastuk i da legnemo na način kojim ćemo izbeći neprijatnosti kada se probudimo.

- Spavanje sa rukom iznad glave ili na ramenu duži vremenski period može da dovede do bolnih povreda. Spavanje sa jastukom koji omogućava da se vrat odmara pod neobičnim uglovima ili spavanje sa podignutim nogama takođe može da dovede do neprijatnih situacija - ističe edukator.

Još jedna problematična pozicija je spavanje na stomaku, ovaj položaj je mnogima omiljeni, ali bi to trebalo da promenimo.

- Spavanje na stomaku može da izazove opterećenje na leđima i vratu i više okretanja i nemira tokom noći. Položaj fetusa se takođe ne preporučuje, jer ekstremna zakrivljenost kičme može da izazove nelagodnost u vratu i leđima, a čvrsta savijenost ograniči disanje, piše Real Simple.

Koji je najbolji položaj za spavanje?

 Najbolje je da pokušamo da zaspimo dok ležimo na leđima.

- Spavajte u ravnom položaju sa spuštenim rukama sa strane i na leđima, ukoliko to možete. Manje je verovatno da ćete povući mišić ili pomeriti rebro. Spavanje na leđima takođe pomaže u ublažavanju bolova u vratu, ramenima i leđima - kaže Lauri.

Pročitajte još: Evo zašto ne biste trebali da ispirate JABUKU vodom i kako se PRAVILNO ČISTI od pesticida

Još jedan dobar položaj za spavanje je na jednoj strani, ali ne na način koji je čvrsto uvijen u položaju fetusa.

Iako ne možemo uvek da kontrolišemo šta naša tela rade dok spavamo, možemo da preduzmemo neke korake da pokušamo da zaspimo u optimalnijim položajima.
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas