· · Коментари: 0

ПРОДУВАЈТЕ АРТЕРИЈЕ И РАСТЕРЕТИТЕ СРЦЕ: 5 намирница са високим садржајем здравих масти

Конзумирање здравих масти је од суштинског значаја за опште благостање. Масти чине много више за наше тело него само праћење уноса одређеног броја калорија.

1636962126_shutterstock_157632332.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Када су у питању масти, неке играју виталну улогу у дуговечности и виталности јер пружају читав низ корисних заштитних, лековитих предности у сваком залогају.

Телу је потребна маст да би напредовало

Показало се да људи који следе приступ исхрани сличан медитеранској исхрани, која је богата маслиновим уљем и масном рибом, имају побољшане нивое холестерола и снизили су ризик од срчаних болести, а успели су и да успоре процес старења.

Прочитајте још: Ако пијете воду НА ОВАЈ НАЧИН, чистите организам - Гордана Цветић избегла операцију кукова, а метаболизам регулише помоћу воде преко 20 година

Конзумирање масти је такође важно за оптимално функционисање мозга. На крају крајева, наш мозак се састоји од око 60 процената масти, а посебно се омега-3 масне киселине сматрају грађевинским блоковима нашег мозга.

Масти такође дају укус храни коју једемо, чинећи их саставним делом у осећају ситости и задовољства након јела, као и чинећи тако важно поврће још укуснијим. Замислите само разлику између једења броколија на пари и броколија печеног до хрскавог савршенства са маслиновим уљем или уљем авокада — ако сте попут већине људи, ово последње изазива да жудите за зеленим стварима.

Дајте приоритет здравим мастима, минимизирајте нездраве масти

Кључ за конзумирање масти на начин који вам помаже да искористите све њене предности је да знате разлику између здравих и нездравих масти, које различито функционишу у нашим телима.

Постоје две главне категорије здравих масти које се сматрају корисним: мононезасићене и полинезасићене масти.

Полинезасићене масти укључују [здраве] омега-3 масне киселине и омега-6 масне киселине и есенцијалне су масти; што значи да су потребне за нормалне телесне функције, али морају доћи из исхране јер наше тело не може да их произведе.

Нездраве масти које треба избегавати су засићене масти и транс масти. У великим количинама, засићене масти могу повећати холестерол и довести до зачепљења артерија. Док су засићене масти прихватљиве у малим количинама, транс масти треба потпуно елиминисати из исхране.

Транс масти су вештачке и имају негативан утицај на холестерол и стварају упале које могу бити повезане са срчаним обољењима, дијабетесом и другим стањима.

Колико ми је масти потребно сваки дан?

УСДА препоручује да здрави одрасли имају за циљ да 20 до 35 процената укупних калорија долази из масти. У идеалном случају, ово се распореди по вашим оброцима и грицкалицама током дана и у комбинацији са другим здравим изворима масти, протеина и влакана.

Које су намирнице најбоље за унос здравих масти? 

  • авокадо
  • кикирики
  • маслиново уље
  • риба
  • семе лана

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.