· · Коментари: 0
САВЕТИ

Рад од куће има негативан утицај на тело - ево како то да промените

Већ дужи временски период велики број људи ради од куће.

1610305076_Depositphotos_355166170_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Већ неко време смо закључани, што значи да већина нас ради од куће. За многе од нас - рад поред радног стола, кревета, трпезаријског стола и столица био је норма током целе године. И то може имати заиста негативан утицај на наше тело. Од почетка пандемије, проценат људи који раде од куће порастао је са 5% на 71% , а многи се задовољавају импровизованим радним подручјима, па није изненађујуће што сваки пети кућни радник пријављује мускулоскелетне поремец́аје као резултат.

Прочитајте још: Направите "протеинску бомбу": Овакав доручак даће вам енергију за цео дан

Ортопедски хирург Симон Џонсон, истиче да је оптерећење нашег тела, захваљујући смањеном кретању и лошем држању, повезано са радом од куће. Заједно са радним терапеутом Дејвидом Бекером нуди своја решења која ће вам помоћи да избегнете дуготрајно оштећење мишићно-скелетног система.

Зашто рад од куће може бити лош за ваше тело

Према речима Симона, промена животног стила је та која доводи до већег нивоа бола у леђима. - Чак и девет месеци уназад, многи људи се и даље задовољавају подстандардном опремом стоног екрана, радећи сатима на лаптопу, притом не може да се одупре а да не ради на удобној софи - каже Сајмон.

- У комбинацији са чињеницом да више немамо путовање на посао да би нас подстакли да померамо тело између буђења и рада, наше држање пати због тога.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Митесери, акне и остала ЗЛА на лицу: Три ЗАКОНА која морају тинејџери да поштују

Остали фактори као што је повећано време за седење, немогућност одласка у теретане и недостатка пауза у природи, као и повећани интензитет рада - све то утиче и оптерећује физичко здравље.

Почетак дана за многе је подразумевао рутину личне хигијене и неге, шетњу до станице, неко лично време за читање или слушање, још једну шетњу и неку социјалну интеракцију.

Прочитајте још: Да ли можете да осетите МИРИС кафе? Да ли сте зависник или имате ПРЕФИЊЕН нос?

Институт за студије запошљавања недавно је известио да људи примећују значајан пад у мишићно-скелетном здрављу, при чему се највише оптерећују леђа (55%), врат (58%) и рамена (56%)

Шта радити с тим у вези. Ипак нису све лоше вести. Према радном терапеуту Дејвиду Бекеру, "покрет је лек“ и постоји неколико корака како бисте одржали свој мишићно-скелетни систем у одличном стању док радите од куће.

Док радите: Завалите се у столицу наслоњених леђа, покушајте да се не померате. Циљ је да колена буду мало нижа од бокова, стопала равна и ослоњена. Лакат, раме и уво у вертикалној линији, са углом од најмање 90 степени у лакту. Држите очи у равни са горњим делом екрана, на удаљености од руке. Држите тастатуру и миш близу тела, покушајте да избегнете широко посезање за њима. Настојте да држите зглоб равно када користите миш. Покушајте да избегнете непријатна држања нпр. непрестано извртање главе да бисте видели монитор или истезање прстију да бисте притиснули тастер. Минимизирајте наслањање на лактове или зглобове. Када користите миш и тастатуру, померите се од лакта и рамена и минимизирајте кретање од зглоба.

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

Након посла: чак и док радите од куће, прошетајте се по крају пре него што започнете радни дан - уведите своје свакодневно путовање на посао. Покушајте да не једете ручак за својим столом, промените положај и окружење. Покушајте да смањите употребу таблета и телефона (ван посла), пренесите посао на рачунар где год је то могуће. За здравље очију, скрените поглед са екрана најмање сваких 20 минута, на 20 секунди. Размислите о пажњи и другим активностима како бисте смањили стрес као што су кардиоваскуларне вежбе. Циљ је да устанете са столице сваких 45-60 минута, тежите избегавању статичних положаја.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.