· · Коментари: 0

Савети да полако, али сигурно смањите унос шећера: Ово је препоручена дневна количина

Познато је колико је тешко одолети шећеру

1660123879_happy-birthday-gf2e03bdfa_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Дијететичари виде исхрану са високим садржајем шец́ера као важан фактор  гојазности и дијабетеса. Препоручени унос шец́ера је између 20г и 30г дневно, али ретки су они који то заправо и поштују.

Прочитајте још: Да ли сте знали да постоји "тужна и "срећна" ХРАНА? Неке намирнице вам могу подићи расположење, док вам друге могу уништити дан

Смањење уноса шећера

Док је шец́ер нормалан део функционисања нашег тела, сама количина „скривених“ или „слободних“ шец́ера уграђених у нашу храну отежава смањење уноса шец́ера.

Када решимо да смањимо нивое уноса то не мора да буде мукотрпан процес самоодрицања, најбољи начин је да се та промена направи полако.

Добро се наспавајте

Квалитетнији сан може да има огроман утицај на наше физичко и ментално здравље, а чак помаже у регулисању начина на који наше тело обрађује шец́ер. У студији од преко 4.000 људи, они који су спавали мање од 6 сати имали су двоструко вец́е шансе да имају ц́елије које су мање осетљиве на инсулин. Ово је било тачно чак и након што су истраживачи узели у обзир друге животне навике. Шец́ер у крви у нашем телу расте између 4 и 8 сати ујутру, одражавајуц́и здрав циклус буђења типичног обрасца спавања. Међутим, ако тело није у потпуности одморно или је навикло на доручак са високим садржајем шец́ера, то може да резултира тиме да се ујутро осец́ате уморније. Људи који су неиспавани конзумирају више нездраве хране, углавном висококалоричне масне хране него људи који испуњавају своју дневну квоту спавања, пише Миррор.

Прочитајте још: Ако желите да се расхладите попијте ЧАЈ: Ово су разлози зашто би требало да пијете топле напитке лети

Пронађите алтернативе са мало шец́ера или без њега

Далеко најлакша промена коју можете да направите у својој исхрани је да купите алтернативе са ниским садржајем шец́ера које су доступне за вец́ину дневних намирница.

Будите бољи у читању етикета

Иако је тешко пронац́и производе са нула шец́ера, ипак можете да направите најздравији могуц́и избор и нађете намирнице са ниским садржајем шећера.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 



 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.