Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исхрана

Знакови који указују на то да једемо превише хлеба

Хлеб није проблематичан само због калорија већ и због прерађених угљених хидрата који проузрокују благе упале у телу.

1628787513_bread-1245948_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Дуго се хлеб сматрао главним кривцем за добијање килограма. Иако то није у потпуности тачно, и са овом намирницом се може претерати.

Хлеб није проблематичан само због калорија већ и због прерађених угљених хидрата који проузрокују благе упале у телу. Оне могу да буду узрок многих здравствених проблема, који укључују умор и збуњеност, као и деконцентрацију, пише Еат Тхис Нот Тхат.

Студија, спроведена на 1.230 људи који су имали од 70 до 89 година, показала је да су они који су јели највише хране богате угљеним хидратима имали највећи ризик од развоја когнитивних проблема.

Прочитајте још: ТУШТ: Лековита биљка која се сматра КОРОВОМ, а здравија је од СПАНАЋА

Знаци да једемо превише хлеба:

Осећај глади

Ако посежете за хлебом када сте гладни, то би могло додатно да погорша ствари.

„Већина врста хлеба су рафинисане и имају мало нутријената. То значи да ваше тело не региструје да сте нешто појели и не осећате се сито након конзумирања хлеба. Само вам порасте ниво шећера у крви, због чега сте још више гладни”, рекла је нутриционисткиња Шана Хусин.

Бол у стомаку

Иако многи мисле да је хлеб са влакнима добар, није баш са сваким тако. У неке врсте хлеба додају се влакна попут инулина и бетаглукана, која се повезују са боловима у стомаку, надутошћу и гасовима када их превише конзумирате”, каже нутриционисткиња Рејчел Фајн.

Висок шећер

Ако вам ниво шећера у крви расте до не баш најздравијег нивоа, за то би могао да буде одговоран управо хлеб.

„Конзумирање превише хлеба, посебно оног прерађеног може да доведе до упалних процеса у телу, а то може да проузрокује инсулинску резистенцију, стање које обично претходи дијабетесу”, каже нутриционисткиња Хедер Хенкс.

Висок крвни притисак

Висок притисак и конзумирање хлеба повезанији су него што људи мисле. Према америчком ЦДЦ, чак и конзумирање умерене количине хлеба може да проузрокује пораст крвног притиска. Студија из 2018. године показала је да чак и једно парче хлеба недељно може да проузрокује раст крвног притиска.

Прочитајте још: Кувани КАКАО је много бољи од кафе? Даје исти подстицај, али траје дуже, без нуспојава! (РЕЦЕПТ)

Вишак килограма

Ако се број на ваги повећава, то би могло да значи да ипак мало претерујете са конзумирањем хлеба, посебно ако једете онај од белог брашна.

"Када једете хлеб, повећава се вероватноћа да ћете уз хлеб јести и друге нездраве намирнице. То је тако јер се хлеб обично комбинује са прерађеним месом и масним сиревима”, рекла је нутриционисткиња Триста Бест.

Према студији из 2014. године, појединци који су јели две или више порције хлеба дневно имали су знатно већу шансу да ће постати гојазни од оних који су јели једну или мање порција хлеба недељно.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas