· · Коментари: 0
ХИГИЈЕНА

Не дозволите да вам ЛОШ ЗАДАХ поквари сексуални живот: Ево како да спречите ту непријатност

Понекад се сви сусретнемо са лошим задахом, да ли ујутру када устанемо, неког пића или хране, али за неке људе лош задах може бити нешто због чега се осећате постиђено

1597221303_Depositphotos_70611061_s-2019.jpg
Фото: депоситпхотос

Лош задах, може вам угрозити љубавни или сексуални живот. Како бисте спречили непријатне ситуације, ово су неки од разлога због којих може доћи до непријатног задаха.

Прочитајте још: "Можда ми затреба": Зашто чувамо непотребне ствари и да ли је то БОЛЕСТ?

1. Лоши десни 

Већина одраслих у Британији у одређеној мери има болест десних. Знакови крварења кад перете зубе, лош задах или лош укус у устима. Болест десни је скупљање каменца на зубима. Бактерије на зубу изазивају стварање токсина и иритирају десне. Рани стадијум ове болести, познат је као гингивитис. Ако се не лечи, може да се развије у стање које се назива пародонитис и које утиче на ткива која зубе држе у вилици. Ако се пародонтитис не лечи, кост у вилици може бити оштећена, а зуби могу да се олабаве и на крају испадну.

2. Мањак воде у организму

Дехидрација може проузроковати непријатан дах, јер бактерије које живе у устима имају тенденцију да се умножавају како се уста суше. То доводи до смањења лучења пљувачке. Вода за пиће може умањити лош задах док испирате честице хране између рутинског чишћења зуба.

3. Стрес

У стресним временима можете бити превише заокупљени да једете добро или пијете довољно воде, што може довести до сувих уста и непријатног даха. Такође можете дисати кроз уста, а не преко носа, још један узрок сувих уста. А постоји веза између стреса и болести десни.

Прочитајте још: Зашто треба да једемо ЖИТАРИЦЕ ОД ЦЕЛОГ ЗРНА: Вишеструка корист за здравље

4. Дијета са мало угљених хидрата

Када смањите унос угљених хидрата и повећате унос протеина, тело се превасходно снабдева залихама масти и ваше тело разграђује масти за енергију, стварајући кетоне. Један од њих је ацетон који може учинити да се ваш дах осећа на средство за уклањање лака за нокте.

5. Хркање

Кад спавамо, уста постају суша и добијамо „јутарњи дах“. Ако хрчете, може доћи до јаког сушења уста због дисања кроз уста, а не преко носа.

6. Кафа

Кафа има врло јак мирис, али кофеин у кафи може изазвати лош задах. Суши уста што омогућава стварање бактерија. Затим се бактерије стежу за језик, десни, зубе и унутрашњост образа, што може довести до лошег задаха. Такође је могуће да ако имате млеко у кафи, јер оно подстиче раст бактерија.

7. Дијабетес

Када особа има дијабетес, њихово тело или не даје довољно инсулина или не може ефикасно да користи инсулин. Инсулин помаже да разгради глукозу да би обезбедио енергију. Ако тело не може да добије енергију из глукозе, уместо тога покреће сагоревање масти, стварајући кетоне, који могу да утичу на ваш дах. Високи ниво шећера у крви такође повећава глукозу у пљувачки, обезбеђујући храну за бактерије у устима.

8. Лекови

Постоји низ лекова који могу да изазову сува уста, што доприноси лошем задаху. Они укључују лекове за крвни притисак, антидепресиве, таблете за спавање, диуретике и антихистаминике. Погледајте упутство с лековима да бисте видели да ли лек има за нуспојаву "исушивање уста" или се посаветујте са лекаром опште праксе. Можда ћете морати да повећате унос воде да бисте се борили против сувих уста.

9. Пушење

Дуван изазива властиту врсту лошег задаха, осим бојења, губитка укуса и иритације десни, људи који пуше имају већу вероватноћу да оболе од десни и имају већи ризик од развоја карцинома.

10. Прескакање оброка

Нередовни оброци могу негативно утицати на свежину вашег даха. Мањак хране и течности успорава производњу лучења пљувачке, што доприноси расту бактерија у устима.

Прочитајте још: Најбољи пријатељ дијабетичара лечи и уринарну инекцију!

11. Алкохол

Алкохол је диуретик, што значи да вас дехидрира и исушује уста. Смањење пљувачке ограничава способност ваших уста да се очисте, узрокујући напредовање бактерија. Алкохол такође може да изазове рефлукс киселине, због чега желудачна киселина лучи у грло и та киселина има непријатан мирис.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.