Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта се може догодити у вашем организму ако сваког дана поједете ДВЕ КАШИЧИЦЕ МЕДА? Канадски научници дошли до занимљвиих података

Ево како редовно конзумирање меда може утицати на организам

1669984822_shutterstock_1359767633.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Канадски научници истраживали и утврдли оно што пчелари и народни лекари твде већ сто година.

Мед као додатак исхрани може готово свако јело учинити укуснијим - од печене пилетине и рибе до хлеба и посластица. А ново истраживање показало је да мед такође може побољшати ниво шећера и холестерола у крви, иако су неке врсте можда боље од других, доноси Еат Тхис.

Да, да, добор сте прочитали - ниво холестерола и шећера у крви.

Како сад то?

Истраживачи са Универзитета у Торонту, чији су резултати студије недавно објављени у „Нутритион Ревиеwсу“, одлучили су да утврде какав би учинак мед могао имати на кардиометаболичке факторе ризика.

Истраживачи су се усредсредили на 18 контролисаних испитивања која су укључивала више од 1.100 учесника и трајала су два месеца.

Прочитајте још: Стручњаци објашњавају зашто не би требало да ОДЛАЖЕМО АЛАРМ УЈУТРУ: Збуњујемо тело и мозак

Резултати су показали да конзумација меда има позитиван учинак на кардиометаболичко здравље попут смањења нивоа шећера у крви и холестерола.

Код учесника који су у просеку конзумирали две кашичице меда свакога дана, примећено је да су сирови и цветни мед били узрок многих здравствених добробити. Дакле, говоримо о природном правом меду, а постоје начини да утврдите на какав сте производ набасали.


Прочитајте још:  Колико често би требало да МЕЊАМО ПИЏАМУ? Стручњаци објашњавају да је већина носи дуже него што би требало

С друге стране, прерађени мед није био толико ефикасан.

Ови резултати су изненађујући јер мед садржи око 80 одсто шећера, па самим тим можда не би имало смисла да овако сладак заправо снижава ниво шећера и холестерола у крви. Али мед је такође сложен састав уобичајених и ретких шећера, протеина, органских киселина и других биоактивних једињења који врло вероватно имају здравствене предности – објашњава Таузиф Кан, истраживач споменуте студије и научни сарадник прехрамбених наука на Универзитету у Торонту.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas