· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Знате ли шта значи ХЛАДАН НОС, а није прехлада?

Не, разлог није увек тај што сте прехлађени.

1602595565_Depositphotos_2762819_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Додирните нос. Ако је хладан, онда треба да се смирите. 

Прочитајте још: После 735 ГОДИНА: Среле су се ТРИ ПЛАНЕТЕ, стари свет ће се распасти и у ДЕЦЕМБРУ почиње НОВИ ПОРЕДАК

Научници су излагали студенте са Универзитета у Нотингему огромном стресу и уз помоћ термичке камере установили да стрес узрокује хладан нос (и лице). 

Крв тече са лица у друге делове тела који ће вам можда требати више у овој стресној ситуацији, попут мишића и удова. Међутим, хронични стрес може имати штетне последице на тело. 

Ево још неких показатеља за које ваше тело жели да вам каже да је под стресом.

Осећате се узбуђено!

Стрес доводи до тога да церебрална амигдала шаље поруке хипоталамичкој жлезди која ослобађа хормоне у централни нервни систем, који контролише дисање, рад срца и варење. Ослобађа адреналин за тренутну акцију. То може покренути убрзани рад срца, напете мишиће и убрзано дисање.

Фото: Депозит

Прочитајте још: РУСКИ ЛЕКАРИ пронашли ЛЕК ЗА КОРОНУ?! Одобрен антивирусни лек Коронавир

Лептирићи у стомаку

Надбубрежне жлезде ослобађају кортизол, познат као хормон стреса. Ово може променити функционисање тела да брже реагује на стресну ситуацију. На пример, вашем дигестивном систему је потребно мање крви од удова који су вам потребни за трчање, тако да је крв преусмерена и имате осећај празног стомака - као да се увијате или имате "лептире" у себи.

Прочитајте још: Разбијен је МИТ! Ево како и колико ФАРБА за косу утиче на опадање власи

Позлило вам је опет?

Понављано ослобађање кортизола, на пример када сте хронично под стресом, може ослабити ваш имунолошки систем, чинећи вас подложнијим прехладама и инфекцијама.

Са стресом се носите све горе и горе
Фото: Депозит

Због понављајућег или хроничног стреса, ваш мозак се скупља у областима повезаним са емоцијама и физиолошким функцијама као што су крвни притисак и ниво глукозе. Чак и они људи који су недавно доживели један стресни догађај имају знатно нижи ниво сивих ћелија у пределу медијалне фронталне коре. Срећом, мозак је еластичан и може се опоравити ако стрес нестане.

Прочитајте још: ТЕМПЕРАТУРА и дете одбија да једе: Можда је ИНФЕКЦИЈА која најчешће НАПАДА ДЕВОЈЧИЦЕ и ЖЕНЕ

Осећате се старије него што заправо јесте

Истраживачи са Универзитета Дуке тестирали су ДНК деце која су била изложена хроничном стресу, попут малтретирања / понижавања или породичног насиља. Испоставило се да је стрес нанео штету ћелијама које су биле дугогодишње старење.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.