· · Коментари: 0
ЖИВОТ

Психолог Сања Станић каже да корона није оправдање за несрећу, јер свако може да уради једну ствар

Како да задржимо позитиван поглед на живот у овом тренутку? Шта је то што нас највише тишти и на који начин да се издигнемо изнад ситуације и психички не потонемо?

1619512358_Depositphotos_50696813_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Пандемија има карактеристике колективног трауматског стресног искуства, јер је неизвесна и не може да се контролише, угрожава наш интегритет, као и особа које су нам блиске. Али неопходно је да се и у таквим условима нађе начин за прилагођавање.

Прочитајте још: Некада је детету потребно да кажете НЕ: Ево која добра то доноси

- И у најтежим ситуацијама људи имају одређену врсту психолошког имуног система - капацитет за доживљавање задовољства и среће. Често говоримо о резилијентности (начин борбе са проблемима) у отпорности на неповољне околности. Резилијентност је урођена карактеристика коју у великој мери можемо да унапредимо - каже Сања Станић, психолог и психотерапеут.

Преузмите одговорност
Психолог наглашава да је у кризним временима веома важна преузети одговорност за своје психичко здравље.
Приметите лепе ствари које се свакодневно дешавају.

Дакле, без обзира на проблем, имамо способност да уверењима и начином на који тумачимо околности преузмемо одговорност и изаберемо реакцију на ту ситуацију. Шта конкретно може да нам улије наду?

Прочитајте још: Разлике у васпитању: У Србији је дете сито, а у Шведској у природи!

- Ако активно обратимо пажњу на пријатна искуства, ма колико нам се чинило да се она подразумевају, ако дозволимо себи да их искусимо свим чулима, ако то практикујемо у свакодневном животу, ојачаћемо оптимизам и капацитет за доживљавање пријатних осећања - истиче Станићева.

Фото: Депозит

Задовољство не може да буде изнад свега, породице, љубави, емпатије, учења...

- Сви тежимо задовољству, али је проблем ако га ставимо изнад свега што нам је битно. Лепо је бити задовољан, али не по сваку цену, поготово не на кратак рок. Много је важније којим вредностима се водимо у животу. Свест о томе да нам је вредност породица, ненасиље, помагање другима, залагање за себе, емпатија, здравље или учење..., могу у значајној мери утицати да лакше поднесемо муке и недаће свакодневног живота у тешким временима. Једностано, знаћемо шта нам је приоритет и тако ћемо се понашати - каже психолог.

Прочитајте још: Сваки трећи мушкарац одлуку донесе преко ноћи, а 25% жена се удаје због пара!

Превише позитиван?
У време пандемије, некритична позитивност би значила мањак опреза, недовољно обраћање пажње на мере заштите, самим тим и угрожавање других.

Без обзира на то што већина може пронаћи разлог за задовољство у неком сегменту живота, друштвени тренутак и опште околоности неминовно утичу на сваког.

Решавајте проблеме јер то доноси праву срећу!

Песимистичан поглед на стварност је тежак и демотивишући, али је и безрезервно позитиван став често одбрамбен и као такав дисфункционалан. То значи да људи претерано склони позитивном погледу на ситуацију могу имати тенденцију да избегавају проблем.

- Ако се не бавите својим проблемима, они неће нестати и највероватније ће се искомпликовати. Њихово игнорисање доводи и до избегавања да се искусе задовољство и срећа коју решавање проблема носи са собом. Генерално позитиван став неће нас аутоматски учинити срећнијим - каже Станићева.

Прочитајте још: У богатим земљама све више људи има ОТВОРЕНУ ВЕЗУ, шта кажу психолози?

Предност оптимиста
Оптимиста је у предности јер је спреман да уочи добре стране у ситуацији, а реалан оптимиста је онај који ће уочити реалне претње, своје слабости и у односу на то бирати смислене акције да би остварио своје вредности.

Шта представља реалан оптимизам у данашњем тренутку?

Реалан оптимизам налази излаз из свих ситуација.

- Реалан оптимизам се ослања на рационалну филозофију, на искуство суочавања и превазилажења тешких личних тренутака. Усмерен је на учење из искуства и на коришћење снага карактера. Само знање није довољно да нас припреми за животне тешкоће, али самоспознаја и мењање навика могу у великој мери да утичу на то да имамо испуњен, смислен живот.

Прочитајте још: ВИКАЊЕ лоше утиче на децу: Научници дошли до нових важних открића

Наша саговорница каже да и највећи оптимисти бивају исцрпљени дуготрајним стресним ситуацијама и да у актуелним условима неизвесност утиче на претерано ангажовање механизама за превазилажење стреса.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.