· · Komentari: 0
obratite pažnju

ZDRAVLJE ŽENA: Najčešći razlozi neredovnog ciklusa

Na samom vrhu nalazi se stres, a evo i koji su se još uzroci našli na listi.

1606316311_Depositphotos_68568893_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Naglo mršavljenje i ekstremne vežbe mogu da dovedu do poremećaja menstrualnog ciklusa. Inače, stručnjaci ističu da je ovakvo ponašanje "evolucijski način zaštite žene od trudnoće u trenucima velikog napora i stresa".

Stres izazvan traumatičnim događajima kao što su smrt ili bolest bliske osobe, prekid veze, gubitak posla, pa čak i preseljenje, mogu da dovedu do kašnjenja menstruacije. Stres, zapravo, utiče na hipotalamus koji reguliše veliki broj hormona u organizmu, pa i na one zadužene za menstrualni ciklus.

Pročitajte još: Zašto je važan LIKOPEN? Možemo ga naći u ovom voću i povrću

Kontraceptivna sredstva takođe mogu biti jedan od razloga za izostanak menstruacije, bilo da su u vidu tableta, injekcija ili spirale. Ginekolozi, stoga, napominju da, ukoliko se ovako nešto dogodi, ne treba paničiti već posetiti svog lekara.

Preuranjena menopauza praćena valunzima, odnosno iznenadnim napadima vrućine, noćnim znojenjem i suvoćom vagine isto može da dovede do izostanka menstruacije. Ovo stanje kod žena mlađih od 40 godina može biti vrlo neprijatno, zbog čega obavezno treba da provere hormonalni status.

Pročitajte još: Šta hladan nos govori o vašem zdravlju?

Bolesti u vidu policističnih jajnika, celijakije ili problema sa štitnom žlezdom, takođe mogu da kumuju neredovnosti menstrualnih ciklusa. A da bi se ustanovilo da su za takvo stanje odgovorne baš navedene bolesti, odgovor obavezno treba potražiti kod odgovarajućeg specijaliste.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.