· · Komentari: 0
OPREZ

Ovaj NAPITAK je gori od KAFE kada je u pitanju BELINA ZUBA

Naspram ovog napitka, kafa je mnogo manje štetna kada je u pitanju blistav osmeh kojem svi težimo.

1631879093_girl-2626753_1920.jpg
Foto: Piksabej

Iako se do sada mislilo da su tamni i obojeni napici poput kafe, crnog vina i nekih gaziranih sokova najodgovorniji za fleke na zubima, to i nije u potpunosti istina.

Naime, čaj gorkog ukusa je koban za belinu zuba, što je i naučno objašnjeno.

Istina je da čaj zbog visoke koncentracije tanina više oboji zube od kafe, rekla je dr stomatologije Ina Čern za "Wellandgood" i objasnila da su upravo tanini ti koji daju gorak ukus čaju.

Pročitajte još: Iako je izuzetno zdrav, ČAJ od KAMILICE može imati OVE štetne efekte

Oni koji preferiraju zeleni čaj ne moraju previše da se brinu, jer crni i ulong čajevi imaju mnogo veću koncentraciju tanina, zbog kojeg će zubi vremenom potamneti.

- Količina tanina u bilo kojoj vrsti čaja varira u zavisnosti od proizvođača, ali je sigurno reći da crni i ulong čajevi imaju najveću količinu tanina, dok zeleni čaj ima mnogo manju količinu - kaže dr Čern, i dodaje sa su biljni čajevi ipak dobri za zube.

- Čajevi bez tanina uključujći i većinu onih bez kofeina ili one od biljaka poput đumbira, šipka, kamilice, jasmina i hibiskusa  su dobri za zdravlje zuba.

Čern je dala i par saveta ljudima koji vole da piju čaj, kako ne bi morali da razmišljaju da li će naškoditi besprekornom osmehu.

- Dodajte mleko ili zamenu za mleko u čaj. To će mu posvetliti boju i time će manje "ofarbati" zube. Nakon čaja možete popiti malo vode i na taj način ih isprati, dok će ispijanje čaja sa slamkom smanjiti kontakt tečnosti sa zubima. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.