Oglas
· · Komentari: 0

IDEALNE ZA POST: Da li ste probali POSNE pihtije?

PRSTE da poližeš...

1703160878_posne-pihtije.jpg
Foto: Jutjub printskrin/Bokina kuhinja
Oglas

Sezona je posta, a evo odlične ideje šta spremiti. U pitanju su "pihitje" od boba.

Bob je rođak pasulja, a mnogi su čuli i onu brzalicu "pop poseja bob". U svakom slučaju, veoma je ukusan, a ovaj recept je veoma jednostavan za pripremu.

Sastojci:

1kg boba,

1dl ulja,

4 čena belog luka,

2 kašičice soli,

aleva paprika.

Priprema:

Kilogram boba potopite u dosta vode.

Otprilike da bude u posudi jedna trećina bob, a odozgo još dve trećine vode. Tako ostavite ceo dan i celu noć da odstoji. LJuštite tako što malo oštrim nožem zasečete sa strane i skinete ljusku.

Bob stavite u šerpu i nalijte hladnom vodom da ogrezne ili najbolje dva prsta preko da je voda.Odmah stavite na srednju vatru, nikako na najjaču, da provri pa da smanjite. I kuvajte dok se ne raspadne. Naravno proveravajte vodu da baš ne zagori i da ne iskipi.

 

Uzmite neku kašiku ili kutlaču, samo manju kutlaču i polako odlivajte vodu. Uzimajte sa površine. Nikako da procedite, nego da odlijete, bitna razlika.

Odlivajte sve dok se ne pojavi bob na površini kao na slici. Ostaće malo tečnosti, ali ne brinite jer će da uvri kasnije.

Štapnim mikserom dobro sve ispasirajte u kašu. Dodajte dve kašičice soli i dodajte jedan decilitar ulja koje je predhodno zagrejano da provri. Ulje dodajete vrelo u vreo bob i mešate.

Vratite na ringlu i mešajte u smeru kazaljke na satu dok ne provri i dok se sve lepo ne sjedini. Ovde je vrlo bitno da se meša samo u jednom pravcu jer ako mešate napred nazad stvore se grudvice, a i neretko se ne zgusne.

Isecite 4 veća čena belog luka i na samom kraju dodajte. Pihtije razlijte u duboke tanjire.

Ostavite na sobnoj temperaturi jedno 2 sata, pa onda u frižider da se stegnu.

Pihtije se obavezno serviraju tako što se tanjir sa pihtijama prelije zaprškom.

Na malo ulja aleva parika, kašičica po tanjiru. Prelijete hladne pihtije vrelom zaprškom neposredno pre serviranja. Pre nanošenja zaprške isečete na kocke ili rombove.

(Kurir.rs/PosnaJela/prenela)

BONUS VIDEO:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas