Oglas
· · Komentari: 0
švajcarski specijalitet

Napravite pravi FONDU OD SIRA: Originalni recept za tradicionalno švajcarsko jelo

Ovo klasično i interesantno jelo je idealan razlog da okupite društvo i uživate u ukusima sira, uz hleb i povrće za umakanje

1652355848_fondue-gc18cf5c04_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Ovaj tradicionalni recept je vrlo lak za pripremu, a najlepše se konzumira u društvu. Uglavnom u porciji jednog fonuda može da uživa 4-5 ljudi. 

Pročitajte još: Sa OVIM zdravim namirnicama ne bismo smeli da preterujemo! Može doći do kontraefekata

Sastojci: 

  • 1 šolja suvog belog vina
  • 250g seckanog švajcarskog sira
  • 250g seckanog sira "Grujer"
  • 2 kašike višenamenskog brašna
  • ¼ kašičice soli
  • ¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 1 vekna francuskog hleba, isečena na kocke od 1 inča

Priprema: 

Korak 1
Kuvajte vino u loncu za fondu. Dodajte polako sireve dok se svi ne istope. Umešajte brašno. Kada se sir otopi, umešajte so i muskatni oraščić. Masa treba da bude glatka bez grudvica. Vodite računa da sir ne pregori i stalno mešajte. 

Korak 2
Poslužite sa isečenim francuskim hlebom. Za umakanje možete koristiti hleb, kisele krastavčiće ili mladi krompir. Nabodite željenu namirnicu na viljušku, umočite u sir i uživajte u eksploziji ukusa.

Napomena: 

Uz fondu, nemojte piti ništa osim ova 3 napitka: pijuckajte samo belo vino, rakiju ili biljni čaj.  Prema švajcarskom predanju, bilo koje drugo piće — bilo da je to voda, sok ili pivo — će izazvati zgrušavanje topljenog sira i formiranje džinovske lopte u vašem stomaku, ostavljajući vas sa iscrpljujućim smetnjama u varenju.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas