· · Komentari: 0
KOMPJUTERI

Da li je bolje ugasiti RAČUNAR ili ga ostaviti upaljenog? Evo rešenja večite DILEME

Postoji racionalno opravdanje za obe opcije.

1609101902_racunar.jpg
Foto: Pixabay

Postoje dobri razlozi zašto ne treba gasiti računar preko noći. Ne samo zbog bržeg pokretanja ujutro, već i poboljšanja funkcija samog sistema, navode stručnjaci.  

Pročitajte još: Tehnološka POBEDA: Evropol razbio mrežu za komunikaciju koju su koristile HILJADE KRIMINALACA

Praktični razlozi

Prvi i glavni razlog zašto treba da ostavite računar upaljen preko noći je iz praktične prirode. Umesto da čekate da se pokrene, ono je uvek spreman za rad. Tipični sistem zahteva oko 30 sekundi za pokretanje. Ako imate velik broj programa koji se pokreću pri startu, pokretanje računara traje duže. Ako ostavite računar upaljen, o tome ne treba da brinete.  

Pročitajte još: Može biti opasno: Postoje biljke koje NE TREBA držati u kući ako imate KUĆNOG LJUBIMCA

Paljenje računala iz sna traje par sekundi i što je najbolje - sve učitane aplikacije ostaće aktivne.

Ako je vaše računar sve vreme upaljen, on može pokretati softver koji je inače nedostupan, uključujući i opciju Remote Desktop. Ne morate se mučiti sa potragom za važnom datotekom koju imate na računaru. Dovoljno je da se povežete telefonom ili tabletom i uzmete sa računara sve što vam treba.

Pročitajte još: Tehnološka POBEDA: Evropol razbio mrežu za komunikaciju koju su koristile HILJADE KRIMINALACA

Prednosti gašenja računara

Da li zapravo možete ostavljanjem računara upaljenim smanjiti njegovu dugotrajnost? Ako sve ostale uređaje gasite nakon što prestanete sa njihovim korišćenjem, ne postoji razlog zašto da to ne uradite i sa računarom.

Pročitajte još: BEZ PARDONA: Pogledajte kako mama vučjaka tera svog mladunca na spavanje (VIDEO)

Hardver ne može raditi večno. Monitorovo pozadinsko osvetljenje može izdržati desetak hiljada sati, baterija laptopa radi oko 300 ciklusa punjenja, dok deo SSD podržava svega 3000 ciklusa brisanja programa. U stvarnosti ćete u većini slučajeva nadograditi računar pre nego što komponente prestanu sa radom, ali ostavljanjem računara upaljenim vreme trajanja smanjujete za mali postotak - veći problem stvara toplota koju stvara korišćenje računara.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.