Oglas
· · Komentari: 0
tegobe

KNEDLA U GRLU ume da nas uplaši: Šta se krije iza ovog osećaja?

Možda i vas muči ovaj osećaj pritiska u grlu i gušenja, i pitate se šta se krije iza toga. Ne brinite, knedla u grlu ne mora ukazivati ni na kakvo organsko oboljenje.

1610982611_Depositphotos_154657546_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Knedla u grlu se mnogo češće javlja kod žena, ali ni muškarci nisu imuni na nju. Mnogi su bar jednom u životu iskusili neprijatno osećanje kao da im se u grlu nešto zaglavilo, što onemogućava prolazak pljuvačke i vazduha. Često se javlja i kašljucanje, treptanje, nervoza i ubrzani rad srca. Čini se kao da nas nešto pritiska, steže u grlu, ne da nam da dišemo i da gutamo.

Pročitajte još: Ovu BOJU RUŽA nikako ne smete nositi jer je OPASNA PO ZDRAVLJE

Zašto se javlja knedla u grlu

Najčešće je knedla u grlu posledica psihološkog stanja i nema organsku osnovu, ali nekad ipak može da ukaže na neke ozbiljnije poremećaje. Javlja se „na nervnoj bazi“ kod osoba koje su napete i pod stresom. Znak je anksioznosti, uznemirenosti i teskobe koja traje dugo i iscrpljuje i psihu i telo. Još uvek nije utvrđen tačan mehanizam njenog nastanka.

Pretpostavlja se da se mišići guše stežu pod komandom vegetativnog nervnog sistema usled nervoze.

Napetost se odražava na mišiće vrata, a zategnutost ovih mišića stvara osećaj prepreke u grlu. Međutim, oni nikada ne mogu biti toliko zategnuti da spreče prolazak pljuvačke i vazduha. Osećaj prepreke u grlu se javlja samo pri gutanju pljuvačke, a ne pri unošenju jela i pića i nije povezan ni sa jednim organskim oboljenjem. U pitanju je psiha.

Foto: Deposit

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Dodatni strahovi

Knedla u grlu je samo telesna manfestacija osetljivog psihološkog stanja ličnosti: nemoći, zbunjenosti, zabrinutosti, previranja emocija usled stresa. Neki stručnjaci tumače ovu pojavu kao da osećaj prosto dolazi „iz mozga“, a da se zapravo i ne manifestuje na grlu. Zato se i kaže da se javlja „na nervnoj bazi“.

Ovaj osećaj prepreke u grlu stvara strah od nekog organskog oboljenja, jer odmah se javlja i sumnja na nepravilan rad štitne žlezde, rak grla, ili na artrozu pršljenova u vratnom delu kičme. A zapravo je u pitanju preopterećena psiha.

Ukoliko ne razmišljate o ,,knedli", ona će ubrzo i nestati.

Evo kako da se rešite knedle u grlu

Osećaj knedle u grlu se javlja samo ,,na suvo", kada osoba guta pljuvačku, a nestaje prilikom jela i pijenja. Pre nego što počnete da paničite isprobajte nekoliko jednostavnih trikova.

1. Popijte par gutljaja vode ili neke druge tečnosti čim se osećaj prepreke u grlu javi.

2. Izazovite povećano lučenje pljuvačke sisanjem bombona ili žvakanjem žvake.

3. Smanjite stres i nervozu koliko je to moguće i pokušajte tehnikama meditacije da smanjite napetost.

Pročitajte još: Miteseri, akne i ostala ZLA na licu: Tri ZAKONA koja moraju tinejdžeri da poštuju

4. Dišite na usta a izdišite na nos, kako biste smanjili mogućnost nastajanja panike.

5. Pokušajte autosugestijom da ubedite sebe da ta ,,knedla" ne postoji i trudite se da ne mislite na taj osećaj. Budite svesni da je to samo „na nervnoj bazi“.

6. Ako i pored svega ovoga, taj osećaj traje duže vreme, obavezno uradite i specijalističke preglede kod endokrinologa i radiologa, kako biste otklonili sumnju na organske uzroke.

7. Lečite anksioznost ili depresiju psihoterapijom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas