Oglas
· · Komentari: 0
PRVI SIMPTOMI

Dobro pogledajte svoje nokte: Ako primetite TAČKICU obavezno idite kod lekara!

Promene na noktima najčešće nisu jedini i prvi simptom bolesti pa se ne pojavljuju uvek, ali one mogu biti jasan indikator da odete na lekarski pregled

expocosmetica-1312202_960_720.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Samostalni pregled celog organizma je moguć već ako se dobro zagledate u svoje nokte.

Uočljive promene koje nisu nastale usled fizičke povrede razlog su da se obratite lekaru ili dermatologu, koji će vas dalje uputiti na potencijalne tegobe i oboljenja.

Bele promene na noktima

Foto: Pixabay

Bele poprečne linije ili pege se nazivaju Meesovim prugama, a mogu nastati zbog trovanja, srčanog problema, malarije, a mogu biti i posledca hemioterapije, kao i intoksikacije ugljen-dioksida.

Pročitajte još: Retko idete u toalet, ali ne uzimajte odmah lekove: Olakšajte život prirodnim sredstvima

Do bele boje može doći i zato što se nokat podigao od kože, odnosno ležišta. Uzrok može biti povreda, ali i infekcija, psorijaza, hipertireoza, kao što uzrok mogu biti i proizvodi koje koristimo na noktima. 

Pročitajte još: OVO MOŽETE I VI! Jednom promenom ponesite izgled svetskih zvezda! I naše POZNATE LIČNOSTI su to učinile (Foto)

Potpuno beli nokti mogu ukazivati na dijabetes, probleme sa jetrom ili srčane probleme, a često se pojavljuju i zbog starenja. Prvi znak i anemije takođe se aplikuju kao bele fleke na noktima.

Ukoliko nokat nije promenio boju kao posledica fizičke povrede, vreme je za kompletan specijalistički pregled

Žuti nokti

Kod žutih noktiju dolazi do zadabljanja ploče, a uzrok ovog procesa mogu biti poremećaji limfne drenaže, reumatoidnog artritisa, ali i prvi signal na maligne bolesti, kao i imunodeficijencije i problema sa disajnim putevima putevima.

Pročitajte još: Melemi CARICE Zoje stari HILJADU godina prvi put objavljeni na SRPSKOM

Psorijaza takođe može biti uzrok žutih noktiju. Osim toga, žuti nokti su posledica i pušenja posebno kod prstiju na rukama u kojima se drži cigareta. 


Foto: Pixabay

Plavi, zeleni ili smeđi nokti

Plavi nokti pokazuju probleme sa plućima, a mogu biti i uzrokovani lekovima ili anemijom.

Pogledajte još: Uz pomoć KRATKIH VEŽBI oblikujte butine i ruke, a za nekoliko dana primetićete NEVEROVATNU PROMENU

Zeleni nokti mogu biti uzrokovani bakterijskom ili gljivičnom infekcijom, kao što mogu biti pozeleniti i zbog sindroma žutih noktiju.

Smeđi nokti nastaju usled teže povrede nokta. Ukoliko se niste povredili, ispod tamnog nokta se može kriti melanom, a najčešće je tada u obliku pravilne crte.

Do smeđe boje takođe može doći zbog bakterijskih ili gljivičnih infekcija.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas