· · Komentari: 0
ZDRAV NAPITAK

Napravite DOMAĆI SOK OD ARONIJE, i popijte čašu punu zdravlja (RECEPT)

Redovno konzumiranje aromije pozitivno utiče na imuni sistem i sprečava pojavu virusa i bakterija u organizmu.

1623151494_elder-2652601_1920.jpg
foto: Piksabej

Zbog bogatstva vitamina i minerala, aronija mnogima prvenstveno služi kao lek.

Sveži plodovi ovog bobičastog voća su gorki, pa se ne koriste toliko u ishrani, koliko u spremanju vina, čajeva, sirupa, sokova, kompota, likera, džemova.

Pročitajte još: Šta sve leči ARONIJA: Kako se SADI i OREZUJE magična bobica puna ZDRAVLJA

Iako se sok od aronije može pronaći u prodavnicama zdrave hrane, predlažemo vam da ga ipak napravite sami kod kuće.

Recept je veoma jednostavan i ne sadrži aditive, zaslađivače, i sl.

Potreban vam je blender, cediljka, gaza, kilogram aronije i 300 ml vode.

Možete koristi sveže ili zamrznute plodove aronije, jer je ona izuzetno otporna voćka koja svoja nutritivna svojstva ne gubi ni na temperaturi od -60°C.

foto: Piksabej

Priprema domaćeg soka od aronije

Plodove aronije dobro operite i stavite ih u posudu za kuvanje. Prelijte ih hladnom vodom i kuvajte na tihoj vatri.

Kada plodovi postanu mekani, sačekajte da se malo ohlade pa ih isitnite u blenderu. Dobijeni sadržaj procedite kroz cediljku, a zatim i kroz više puta presavijenu gazu.

Sok ohladite i stavite malo leda, a preporuka je da se ne dodaje zaslađivač.

Pročitajte još: Naučnici iz Ulma tvrde da TRI napitka uništavaju viruse za 5 minuta

Preporučuje se da ovako dobijen sok popijete istog dana.

Od kilograma aronije dobija se 0,7 l soka, tako da sami možete izabrati željenu količinu voća, u zavisnosti od toga koliko soka želite da napravite.

foto: Piksabej

Pasterizacija domaćeg soka od aronije

Ukoliko hoćete da sok traje duže od jednog dana, potrebno ga je pasterizovati.

Sipajte ga u flaše koje ćete hermetički zatvoriti, a zatim napunjene flaše stavite u dublju šerpu za kuvanje.

Pročitajte još: BOROVNICA: MALO, ali MOĆNO VOĆE koje ima minimalan broj KALORIJA

U šerpu sipajte vode do vrha flaša, i ostavite na šporetu da provri. Kada voda provri, kuvajte još desetak minuta i izvadite flaše iz šerpe.

Obrišite ih, ostavite da se ohlade, i čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.